Mijn persoonlijke perspectief op gender en GGZ

Onlangs ben ik uitgenodigd om een presentatie te geven over gender-perspectief en GGZ. Vanwege een aantal zeer pijnlijke persoonlijke ervaringen is dit een moeilijk onderwerp voor mij. Ik besloot om van me af te schrijven waarom het onderwerp gender zo pijnlijk voor me is, vooral om van het rotgevoel af te komen. Uiteindelijk heb ik besloten om mijn persoonlijke visie te publiceren in een persoonlijke verklaring (Engelstalig) “Gender interrupted by forced psychiatry”.

Ik ben een slachtoffer c.q. overlevende van gedwongen visitaties in de GGZ. Deze gedwongen visitaties waren zeer traumatisch en hadden een zware impact op mijn persoonlijke beleving van mijn eigen gender. De gevolgen van deze afschuwelijke ervaringen zijn nog steeds aanwezig in mijn leven.

Door mijn persoonlijke verklaring te delen, wil ik aandacht vestigen op de diepe impact die gedwongen visitaties in de GGZ hebben op de slachtoffers en overlevenden. Mijn doel is om het taboe te doorbreken, om lotgenoten te steunen, en vooral om te benadrukken dat deze praktijken per direct verboden moeten worden.

Ik wil deze gelegenheid ook gebruiken om anderen uit te nodigen hun verhaal te delen over gender-perspectief en GGZ.

Deze persoonlijke verklaring is enkel in het Engels beschikbaar.

Klik op de link hieronder om mijn persoonlijke verklaring te lezen: “Gender interrupted by forced psychiatry”
personal-testimony_-gender-interrupted-by-forced-psychiatry

3 gedachten over “Mijn persoonlijke perspectief op gender en GGZ

  1. Wat moedig van je, dat je dit onderwerp ter sprake brengt. Ik denk dat (naast alle dingen die je hebt beschreven) een verblijf in de psychiatrie vanuit genderperspectief extra moeilijk kan zijn omdat je geconfronteerd wordt met de verwachtingen van anderen als het gaat om normaal gedrag in relatie tot je sekse. (Ideeën over kleding, make-up, haardracht, potentiële relatiepartners etcetera.) Als je ervoor kiest om een afwijkend standpunt in te nemen, is dat een bewijs van ziekte/onaangepast gedrag.
    Ook uit jouw verhaal blijkt weer zo duidelijk dat dwang wordt toegepast omdat het op dat moment nuttig lijkt – dus zonder enig besef van de langetermijngevolgen. Dwangmaatregelen leiden tot ernstige, blijvende schade. Dit is totaal onacceptabel.

  2. Pingback: Jaaroverzicht Stichting Mind Rights 2016 | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

  3. Pingback: Dwang is geen bescherming, maar mishandeling! | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s