VN waarschuwt voor mensenrechtenschendingen in de Nederlandse psychiatrie

persbericht:  Download hier Persbericht 001_Mensenrechtenschendingen in Nederlandse psychiatrie

VN waarschuwt voor mensenrechtenschendingen in de Nederlandse psychiatrie

 “Onvrijwillige behandeling is een vorm van marteling”  [1]

De Speciale VN-Rapporteur inzake Foltering, prof. Juan E. Méndez, heeft onlangs in een brief aan de Nederlandse Staat om opheldering gevraagd inzake klachten over mensenrechtenschendingen in de Nederlandse GGZ. Méndez schreef de brief samen met de Speciale VN-Rapporteur inzake het Recht van Iedereen op het genot van de hoogst haalbare standaard van fysieke en geestelijke Gezondheid, Anand Grover. [2]

In de brief uiten zij hun bezorgdheid over de ontvangen klachten van J. Santegoeds [3] over zware mensenrechtenschendingen door de Nederlandse psychiatrie. De overheid heeft aanvankelijk afwijzend gereageerd [4], ondanks het aandringen van de VN-rapporteurs op een onderzoek. Zij wijzen er op dat de overheid een fundamentele plicht heeft tot zorg en bescherming van haar burgers en uiten twijfels of hieraan is voldaan. De communicatie is samengevat in het jaarlijkse rapport van de Speciale VN-Rapporteur aan de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (A/HRC/25/66Add2). [5]

Naast opheldering over de ontvangen zorgen, vragen de betreffende VN-Rapporteurs in de brief aan de Nederlandse Staat ook om een uitleg in aanzien van dwangtoepassing in de GGZ in het algemeen. Hiermee uiten zij hun zorgen over bepaalde praktijken in de Nederlandse psychiatrie. Zij vragen onder andere: “Welke maatregelen zijn er genomen ter realisatie van een absoluut verbod op alle gedwongen en niet-gewenste medische interventies ten aanzien van personen met beperkingen, inclusief de niet-gewenste toediening van psychochirurgie, elektroshocks en persoonsveranderende medicatie zoals antipsychotica, het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen en eenzame opsluiting, voor zowel lange- als kortdurende toepassing?” De VN-Rapporteurs schrijven: “Elke overheid is verplicht om het recht op fysieke en geestelijke integriteit van alle personen te beschermen”.

Diverse internationale mensenrechtenstandaarden verplichten de Nederlandse Staat om actief te werken aan het uitbannen van dwang in de zorg. Het Verdrag tegen Foltering is door Nederland geratificeerd op 21 December 1988. Het toezicht op het Verdrag tegen Foltering is geregeld via een  mandaat tegen foltering voorgezeten door een Speciale VN-Rapporteur als onafhankelijke mensenrechtenexpert [6]  , en een Comité tegen Foltering bestaande uit 10 onafhankelijke mensenrechtenexperts.

In 2008 heeft het mandaat tegen foltering al significante stappen genomen in de ontwikkeling van normen om gedwongen psychiatrische behandeling op basis van enkel een beperking als een vorm van marteling en systematische mishandeling te benaderen. (A/63/175). Het mandaat heeft ook al eerder verklaard dat er geen therapeutische rechtvaardiging kan zijn voor het gebruik van eenzame opsluiting en langdurige vrijheidsbeperkende maatregelen voor personen met beperkingen in psychiatrische instellingen; zowel langdurige eenzame opsluiting als vrijheidsbeperkende maatregelen kunnen onder marteling en mishandeling vallen (A/163/175, para 55-56). In 2013 hebben het mandaat en de VN-mechanismen bepaald dat onvrijwillige behandeling en andere psychiatrische interventies in gezondheidszorginstellingen vormen zijn van marteling en mishandeling en dat, voor zover deze zware pijn en lijden toebrengen een schending zijn van het absolute verbod op marteling en wrede, inhumane en vernederende behandeling (A/HRC/22/53).

Ook het Comité tegen Foltering heeft op 31 mei 2013 haar zorgen geuit over de grote aantallen mensen die onvrijwillig in instellingen in Nederland worden gehouden, vaak voor lange duur. Het Comité is eveneens bezorgd om het veelvuldige gebruik van eenzame opsluiting, fixatie en dwangmedicatie, bezorgd om het gebrek aan focus op alternatieven voor opname, en bezorgd om het veelvuldig gebrek aan effectief en onpartijdig onderzoek naar excessief gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in instellingen voor de geestelijke gezondheidszorg (art. 2,11,13 en 16)  [7]

De wetsvoorstellen over dwangtoepassing in de zorg (Verplichte GGZ en Zorg en Dwang) maken gedwongen behandeling mogelijk, en voldoen daarmee niet aan de huidige internationale mensenrechtenstandaarden. Het is noodzakelijk om alternatieven te ontwikkelen voor het omgaan met crisissituaties. Door goede zorg en vooral preventie van crisis kan dwang uitgebannen worden. De Staat is verplicht om goede zorg voor alle burgers te garanderen en dus te faciliteren.


[1] Citaat uit brief van Special Rapporteurs, p.3 ; zie ook (A/63/175, paras 44,47,61,63 ; Human Rights Committee, communication no 110/1981, Viana Acosta v. Uruguay, paras. 2.7, 14,15) en zie ook (A/HRC/22/53)
[2] https://spdb.ohchr.org/hrdb/24th/public_-_AL_Netherlands_08.10.13_(2.2013).pdf
[3] Mevr. J.C. Santegoeds (ondergetekende): ervaringsdeskundige en oprichtster van Tekeer tegen de isoleer! / stichting Mind Rights www.mindrights.nl
[4] https://spdb.ohchr.org/hrdb/24th/Netherlands_05.12.13_(2.2013).pdf  ook te
vinden via:  http://www.ohchr.org/EN/Issues/Torture/SRTorture/Pages/SRTortureIndex.aspx
addendum: Observations on Communications, p 84, The Netherlands (JAL 08/10/2013 Case No. NLD 2/2013 State Reply: 05/12/2013 Alleged forced psychiatric interventions, including seclusion for various periods of time and forced medication without informed consent)
[5] http://www.ohchr.org/EN/HRBodies/HRC/RegularSessions/Session25/Documents/A-HRC-25-60-Add2_EFS.doc
[6] http://www.ohchr.org/EN/Issues/Torture/SRTorture/Pages/SRTortureIndex.aspx
[7] https://tekeertegendeisoleer.wordpress.com/2013/06/10/vn-levert-kritiek-op-dwang-in-de-geestelijke-gezondheidszorg/

Advertenties

11 gedachten over “VN waarschuwt voor mensenrechtenschendingen in de Nederlandse psychiatrie

 1. Pingback: VN-verdrag erkent de Rechten van Personen met Beperkingen | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 2. IK BEN TEGEN ISOLEREN VAN PSYCHIATRISCH PATIENTEN

  Reden:
  Als patient psychisch ziek is, heeft de patient hulp en aandacht nodig.
  Bij isolering van buitenwereld hoopt de angst, boosheid en suicide op tot grote hoogten.

  Isoleren is geen hulp aanbieden, maar mishandelen (lichamelijk en geestelijk).

  Zelf heb ik 3 daagse groepstherapie met therapieblokken van 9:00 uur tot 17:00 uur gehad, tot aan samen de lunch delen aan toe.
  Ik ben nu zelfstandig (helaas is ptss blijvend, vanwege niet op tijd ingrijpen van huis-bedrijfsarts en GGZ Amsterdam)

  Mijn man heeft isoleer gehad, omdat er geen genoeg personeel was een aantal jaren geleden, hij heeft blijvend last, kan dus niet bij ongelukken of andere zaken niet het vertrouwen hebben om hulpdiensten te bellen. Dit i.v.m. geen vertrouwen hebben in deze.

  Alle mensen die in isoleer hebben gezeten hebben eigenlijk extra psychische hulp nodig om van de “wantrouw-gedachten” af te komen.

 3. Pingback: Mijn reactie op de overheidsreactie- en de betekenis van mijn zaak bij de VN | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 4. Pingback: CAT-Follow-up meeting bij College voor de Rechten van de Mens – 8 april 2014 | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 5. Pingback: Je hoeft niet 100% gezond te zijn om mensenrechten te hebben | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 6. Pingback: EenVandaag : Het einde van de isoleercel | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 7. Pingback: Persoonlijke verklaring: 16 years old, depressed and tortured in psychiatry | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 8. Pingback: Pijnlijk: Nederland mist ontwikkeling mensenrechten in GGZ | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 9. Ik citeer;
  “Alle mensen die in isoleer hebben gezeten hebben eigenlijk extra psychische hulp nodig om van de “wantrouw-gedachten” af te komen.”

  Ik zou eerder zeggen dat ze in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

 10. Pingback: Jaaroverzicht Mind Rights 2015 | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 11. Pingback: Ontwikkelingen mbt aangifte van mishandeling door GGZ | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s