Aangifte gedaan van mishandeling door GGZ

Vandaag, 6 januari 2014, was een hele bijzondere dag voor mij. Ik heb vandaag officieel bij de politie aangifte gedaan van zware mishandeling met voorbedachten rade en vrijheidsbeneming door de GGZ.

Het gaat over mijn eigen verleden. Ik ben bijna 2 jaar lang opgesloten, vastgebonden, ontkleed, gevisiteerd en platgespoten, eerst op een afdeling voor kinder- en jeugdpsychiatrie en daarna op een gesloten afdeling voor volwassenenpsychiatrie.  Het was mensonterend. Het gebeurde tussen oktober 1994 en juli 1996. Zie o.a. een  voorgaand interview over mijn ervaringen (Psy – Oktober 2007) : Interview_Jolijn_Santegoeds

Het is nu 2014, bijna 20 jaar later, en het is gelukkig nog niet verjaard.

Dat het pas zo laat gelukt is om aangifte te doen is ook pijnlijke zaak. Dit was niet mijn eerste stap naar aangifte, zeker niet.  Maar in 1994-1996 vond men mij wilsonbekwaam en minderjarig, dus kon ik geen aangifte doen. Daarna (1997-1999) was ik dakloos en had geen adres voor correspondentie, waardoor men mij nog steeds niet serieus nam. Pas toen ik studeerde (2002) vond ik een advocaat die me kon en wilde bijstaan.  Samen hebben we toen een officiele klacht bij de klachtencommissie van de betreffende GGZ-instelling neergelegd.  Er volgde een zitting van de klachtencommissie die mijn klachten ongegrond verklaarde. Helaas werd mijn advocaat daarna plotseling ernstig ziek (rond 2008). Ik kwam wederom “alleen” te staan en probeerde een nieuwe advocaat te vinden die mij verder zou kunnen helpen. Veel afwijzingen volgden  (en sommigen gaven helemaal geen antwoord). Het leek een doodlopende weg: geen advocaat, geen rechtszaak, geen recht…  Dat was erg pijnlijk en zwaar.

Naar aanleiding van publicaties op mijn weblog over slechte behandeling heb ik in 2008 een paar gesprekken gehad bij de betreffende instelling, waarbij de instelling een soort van aanbod deed mbt “genoegdoening”. (zie ook: https://tekeertegendeisoleer.wordpress.com/2008/10/ )  Echter dat aanbod en de voorwaarden waren niet acceptabel voor mij: Men sprak over een gift aan mijn stichting, maar dat is geen persoonlijke genoegdoening vond ik. Uiteindelijk liepen de gesprekken hierop vast, en leek de zaak weer muurvast te zitten.

Ik ben brieven blijven schrijven, met de vraag waar ik gespecialiseerde rechtsbijstand zou kunnen vinden.  Niemand schijnt het te weten, ook de juridische experts zelf niet…  zie o.a. ook: https://tekeertegendeisoleer.wordpress.com/2012/10/01/noodklok-waar-is-de-advocaat-voor-ex-clienten/

Uit wanhoop heb ik ondertussen mijn volledige dossier pagina voor pagina in het Engels vertaald. In 2010/2011 heb ik mijn situatie voorgelegd aan de UN Special Rapporteur on Torture and other Cruel Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, Prof. Juan E. Mendez, in de hoop dat hij een uitspraak kan doen in mijn persoonlijke zaak als zijnde een schending van het recht op vrijwaring van foltering of andere wrede, inhumane of vernederende behandeling of bestraffing. Deze zaak loopt nog.

In 2013 bleek mijn advocaat genezen te zijn, en konden we toch nog verder aan mijn zaak. Dat was een bijzondere wending. Nu kunnen we de nodige juridische stappen zetten. Vandaar dat het nu (6 januari 2014) pas is gelukt om aangifte te doen, samen met mijn advocaat.

De succesvolle aangifte van vandaag is dus een mijlpaal voor mij. Als het goed is hoor ik over een aantal weken of het OM een onderzoek zal instellen.  (Een onderzoek is wel nodig lijkt mij). En dan hopelijk rechtsspraak. Misschien komt er dan toch nog ooit een einde aan mijn persoonlijke strijd.

Erkenning van het probleem is de eerste stap naar verandering.

Het is nou eenmaal niet goed om kwetsbare mensen op zo’n ruwe wijze te behandelen. Dwang is het tegenovergestelde van zorg.

“wordt vervolgd”

Advertenties

7 gedachten over “Aangifte gedaan van mishandeling door GGZ

 1. Zo zo zo supercool dat je hebt volgehouden en dat je eindelijk aangifte kon doen. Ook te gek voor woorden dat er niet zo veel advokaten bereid zijn je bij te staan in zo een ernstige zaak. Hopelijk komt daar verandering in voor andere slachtoffers. Ik ben trots op hoe je dit hebt aangepakt en hoop dat je verhaal anderen ook kracht geeft. Dat weet ik wel zeker. Dank je wel dat je dit hebt gedaan, want dit heb je niet alleen voor jezelf gedaan. Sterkte voor wat nog allemaal komen gaat. Dikke knuf van mij: lunaluun.

 2. Hoi Jolijn, ik word er heel verdrietig van als ik dit lees. Wat moet je door een hel gegaan zijn terwijl je juist toen alle zorg en vooral liefde nodig had. Je hebt er niks aan maar ik heb me toen als klasgenoot en vriendin vaak machteloos gevoeld. Ik gunde je zoveel meer en wilde je verdriet begrijpen.Vraag me nu af of ik daar niet ook tekort geschoten in ben. Knap van je dat je nu jaren later als nog aangifte doet en ik hoop dat je daarin voldoende gehoord gaat worden en dat jouw zaak in ieder geval iets goeds gaat opleveren voor de behandelingen in de psychiatrie. Je doet zoveel goed werk daarvoor, chapeau. Als je het leuk vind zou ik heel graag eens iets met je afspreken. Liefs, Ilse (nabuurs)

  • Lieve Ilse, dankjewel voor je lieve berichtje. jij bent niet tekort geschoten. Ik begrijp je gevoel van machteloosheid, maar op dat moment had niemand van ons een vrije keuze. Ik mocht nauwelijks bezoek hebben, dus jij kon ook niet anders. Dat was voor iedereen moeilijk. “ze zetten een muur tussen ons in (+ 30 km afstand)”. Dat was vreselijk en dat hadden ze niet moeten doen. Ik zou het heel leuk vinden om eens af te spreken. Dikke knuffel van Jolijn

 3. Dag Jolijn,

  Ik heb ook besloten naar een advocaat te stappen met mijn verhaal. Ervaring met isoleercel, fixatie, dwangmedicatie. De feiten dateren van een dik jaar geleden, in Vlaanderen. Er is nog niets veranderd in de psychiatrie. Ik wil er net als jij werk van maken dat zulke zaken niet meer gebeuren. Weet jij of je een advocaat moet hebben die gespecialiseerd is in ‘mensenrechten’ of in ‘medisch recht’?

 4. Heel, heel goed dat je doorgezet hebt. GGZ is een organisatie van professionele leugenaars.

  Zelf ben ik al jarenlang psychiatrisc h patient en zg. onder behandeling. Ze doen niets en liegen hierover constant.

  vriendelijke groet en veel steun toegewenst, Mateen Siddiqui.

 5. Pingback: Pijnlijk: Nederland mist ontwikkeling mensenrechten in GGZ | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 6. Pingback: Ontwikkelingen mbt aangifte van mishandeling door GGZ | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s