Klacht bij VN over dwang in de GGZ in Nederland

Stichting Mind Rights heeft op 19 April 2013 een rapport met aanbevelingen gestuurd naar de Verenigde Naties (VN), naar het Committee van de Convention Against Torture (CAT). Het rapport stelt dat de Nederlandse Staat er onvoldoende aan doet om dwang in de GGZ (psychiatrie) in Nederland uit te bannen en goede geestelijke gezondheidszorg te realiseren.

In mei aanstaande zal Nederland onderworpen worden aan een periodiek onderzoek van het CAT-Commitee van de Verenigde Naties, om te beoordelen of marteling en mishandeling door de Staat voorkomt in Nederland. (zie http://www2.ohchr.org/english/bodies/cat/cats50.htm )

De nieuwste internationale standaarden stellen dat dwangtoepassing in de GGZ onder deze noemer van “Torture and ill-treatment” valt. (zie ook: eerdere berichten)
Zie bijvoorbeeld het thematische rapport over Torture and Ill-treatment in Health Care Settings, A/HRC/22/53 en de kortere mondelinge statement van de Special Rapporteur on Torture, met daarin het volgende (IV.D.2.63):

Special Rapporteur on Torture: “Forced psychiatric interventions are torture and ill-treatment”
“any restraint on people with mental disabilities for even a short period of time may constitute torture and ill-treatment. It is essential that an absolute ban on all coercive and non-consensual measures, including restraint and solitary confinement of people with psychological or intellectual disabilities, should apply in all places of deprivation of liberty, including in psychiatric and social care institutions.”

De term marteling is ernstig en onderstreept dat dwang in de zorg MOET stoppen volgens de VN. En over dat doel was iedereen het al langer eens: dwang moet weg uit de zorg, het moet beter.

De overheid (de Staat) is natuurlijk verantwoordelijk voor het beschermen van burgers tegen marteling en “ill-treatment” (Ill-treatment is: wrede, inhumane of vernederende behandeling of bestraffing), en de Nederlandse Staat zou dus ook een actieve rol moeten vervullen bij het uitbannen van dwang in de zorg. Echter, de Nederlandse Staat komt juist met wetsvoorstellen die dwangmogelijkheden verruimen, bezuinigingen en het eind van de subsidies voor de projecten dwang en drang. En dat terwijl er nog steeds duizenden mensen per jaar in een isoleercel worden opgesloten, worden “platgespoten” of vastgebonden in de zorg. Dat is geen zorg!
En de alternatieven zijn mogelijk, het is een kwestie van maatschappelijke urgentie. Dat blijkt wel uit de verhalen van bijvoorbeeld Brandon (de jongen in het tuigje aan de muur) of Alex (de man in de isoleercel in Amsterdam). Beiden zaten ze vast in langdurige dwang, en werd er gezegd “dat het niet anders kon”, maar nadat de media dit in de openbaarheid bracht, werd er binnen korte tijd een oplossing gerealiseerd, die daarvoor al maanden zoniet jarenlang “onmogelijk” werd geacht.
Het is vaak de bureaucratie en “slecht overkoepelend management” (leidend tot zorg-tekorten) waardoor goede zorg belemmerd wordt, en dat moet stoppen!

Stichting Mind Rights heeft het periodieke onderzoek van het CAT-commitee dus aangegrepen om een rapport in te dienen, en de Nederlandse Staat verantwoordelijk te houden voor de nog-immer-bestaande dwangpraktijken in de gehele GGZ en daarbuiten. De geestelijke gezondheidszorg KAN en MOET beter geregeld worden in Nederland!
Dus hopelijk zullen de toekomstige “Concluding Observations” van het CAT-commitee over Nederland, duidelijk aangeven dat dwang in de zorg moet verdwijnen in Nederland. Ik hoop dat de Staat dan hernieuwde motivatie en energie krijgt om aan te sturen op het uitbannen van dwang in de zorg, en het realiseren van goede zorg voor iedereen.

Lees hier de inzending  CAT_Netherlands_NGO_2013_final
(PDF, de tekst is volledig in het Engels)

Ik zal dit rapport in Mei ook gaan verdedigen/toelichten in Geneve, bij een zitting van het CAT-Commitee over Nederland.

In andere sessies van het CAT-commitee zullen ook Japan en de UK aan bod komen.

De inzending van de UK gaat over Community Treatment Orders (ambulante dwang), en de volledige tekst is hier te vinden: http://speakoutagainstpsychiatry.org/wp-content/uploads/2013/04/Against-our-Will_UK-CAT-Shadow-Report_speakoutagainstpsychiatry.pdf

De inzending van Japan gaat ook over dwang/detentie onder het mom van geestelijke gezondheidszorg.
Lees hier:

CAT parallel_Japan final_2013

graphs in report_Japan final

Ik wens iedereen veel leesplezier en inspiratie!

Voor de mensen die nog meer willen weten over wat de VN zegt over de rechten van clienten , kijk eens op de website van CHRUSP (Tina Minkowitz), daarop staat heel veel informatie (Engelstalig):  http://www.chrusp.org/home/resources

Advertenties

3 gedachten over “Klacht bij VN over dwang in de GGZ in Nederland

  1. “Yasir, de Afghaanse tiener in detentiecentrum Rotterdam die maandag 3 juni met deportatie wordt bedreigd, is nu óók nog in de isoleercel gegooid. Waarom? Niet omdat hij een gevaar is voor zichzelf of anderen, niet omdat hij zich misdragen heeft, niet omdat hij er ‘zelf om verzocht heeft’ of één van die andere redenen die het ministerie opgeeft om mensen in een isoleercel te plaatsen.”
    http://deportatieverzet.nl/yasir-in-de-isoleer-gegooid-omdat-hij-zoveel-huilt/

  2. Pingback: Consultatie: Staat van de Grondrechten | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

  3. Pingback: Nieuw adres en jaaroverzicht van 2013 | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s