JAK-award 2013 gewonnen !!

Vorige week, op dinsdag 8 januari 2013 heeft de clienten-werkgroep:  Het Roer Om , van de GGzE  in Eindhoven de JAK-award gewonnen!!

Het Roer Om winnaar JAK award 2013

http://www.ggze.nl/nieuws/het-roer-om-wint-jak-award-2013

Ik zit zelf ook al jarenlang in deze werkgroep voor het terugdringen van dwang bij de GGzE (Het Roer Om), en ik heb de afgelopen jaren ook meegewerkt aan de ontwikkeling van het evaluatie-project: Evalueren na een dwang- en drangmaatregel, waarmee we nu dus een prijs hebben gewonnen. We zijn heel  erg trots.

De JAK award is 2 jaar geleden opgericht, en is vernoemd naar de eerste patient van de GGzE,  Joseph Alexis Kerff, inmiddels zo’n 90 jaar geleden. De prijs bestaat uit een trofee in de vorm van een mijnwerkers-steen , omdat Joseph Alexis Kerff een mijnwerker was, en een geldprijs van 2.500 euro.

Er waren in totaal 38 inzendingen, en het waren bijna allemaal initiatieven van zorg-professionals.  Zie de lijst van inzendingen op: http://www.ggze.nl/sites/ggze.nl/files/filemanager/pdf_samenvatting_38_ingezonden_projecten_jak_award_v2.pdf

Uiteindelijk werden er 5 projecten genomineerd, waarvan een filmpje werd gemaakt voor internet (inmiddels is het filmpje niet meer beschikbaar online).  In de maand december 2012 konden mensen hun stem uitbrengen, en op dinsdag 8 januari 2013 tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de GGzE werd de uitslag bekend gemaakt.

Ons project van Het Roer Om:  “Evalueren Na een Dwang- en Drangmaatregel “ heeft gewonnen!!

Sinds 2009 zijn we met onze projectgroep Het Roer Om  bezig geweest om het evaluatieformulier te ontwikkelen, met als doel om ervaringsdeskundigen in te zetten voor het evalueren van dwang- en drangmaatregelen. Door met een ervaringsdeskundige te praten, die los staat van het team, kan de persoon zijn/haar verhaal doen zonder angst voor consequenties,  en omdat de ervaringsdeskundige deze ervaringen herkent krijgt men doorgaans beter contact.

Na een dwangmaatregel, zoals separatie of dwangmedicatie, komt er een ervaringsdeskundige langs om samen met de cliënt te praten over de ervaring, aan de hand van het evaluatieformulier.  De ervaringsdeskundige maakt hiervan een verslagje voor de client, dat nogmaals met de client wordt doorgesproken. Daarna wordt er besproken of de client het goed vindt als het verpleegkundig team op de hoogte wordt gesteld van de uitkomsten, zodat men  hiervan kan leren en er zo wellicht voorkomen kan worden dat vervelende ervaringen zich opnieuw voordoen in de toekomst. De ervaringsdeskundigen slaan hiermee dus een brug tussen de client en het verplegend personeel, en dragen werkelijk bij aan de kwaliteit van zorg.

Inmiddels zijn er al 2 ervaringsdeskundigen die als betaalde kracht bij de GGzE in dienst zijn voor het afnemen van deze evaluaties.

De cheque van 2.500 euro gaan we met de werkgroep Het Roer Om gebruiken om het evaluatie-project verder te borgen en we willen ook graag certificering opzetten, zodat andere instellingen gebruik kunnen maken van dit product en de noodzakelijke kernkwaliteiten gewaarborgd zijn.

(Momenteel lopen we bijv. tegen knelpunten in de privacy-wetgeving aan m.b.t. informatieverstrekking aan ervaringsdeskundigen (dat mag namelijk niet zomaar). Dit is een voorbeeld van de vele praktische uitdagingen die het project “Evalueren door ervaringsdeskundigen” met zich meebrengt, en wij van Het Roer Om zijn daarom bezig met de praktische inbedding van ervaringsdeskundige evaluaties in de GGZ-organisatie. Mogelijk kunnen we de geldprijs dus gebruiken om een handboek en keurmerk uit te geven in de toekomst.

 

De JAK award geeft ons een enorme erkenning als ex-clienten en ervaringsdeskundigen in de vrijwillige werkgroep Het Roer Om. We zijn enorm trots op onszelf, dat we deze officiele status hebben kunnen bereiken met ons evaluatie-project. Het geeft aan dat we met de werkgroep niet “als 5e wiel aan de wagen” aan het werk zijn, maar dat onze stem telt en serieus genomen wordt!

Het nieuwe jaar is dus heel erg goed begonnen voor ons.
Laten we hopen dat de erkenning en waardering voor ervaringsdeskundige initiatieven het komend jaar zal blijven groeien , want naast theoretisch-geschoolde hulpverleners zijn de praktische ervaringen van ex-clienten en ervaringsdeskundigen onmisbaar voor het ontwikkelen van goede zorg.

Zoals men internationaal zegt:  “nothing about us, without us

 

Bericht in de weekkrant: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/januari/09/ggze_reikt_prijs_uit_voor_mensgericht_initiatief

 

PS. Omdat deze weblog de laatste tijd zo slecht bereikbaar was, heeft de provider besloten om deze weblog over te laten gaan in een wordpress-formaat. Dit betekent dat er een nieuwe link naar deze weblog komt, en dat er veel onderhoud gepleegd zal moeten worden :S

De nieuwe link wordt:  www.tekeertegendeisoleer.wordpress.com

Advertenties

Een gedachte over “JAK-award 2013 gewonnen !!

  1. Pingback: Nieuw adres en jaaroverzicht van 2013 | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s