SPT sessie over mensenrechten in instellingen

Op 19-20 juni 2012 was ik bij het mooie VN-gebouw Palais des Nations in Geneve (Zwitserland) voor een 2-daags besloten trainingsprogramma, onderdeel van de 17e Sessie van het Subcommittee on the Prevention of Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (SPT).

Het SPT is een commitee van de VN (Verenigde Naties) dat bezoeken aflegt aan gevangenissen en instellingen over heel de wereld, om te kijken of er mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Ik was samen met enkele andere ervaringsdeskundigen op persoonlijke titel uitgenodigd bij deze SPT-vergadering om als expert mee te discussieren over de concept-richtlijnen voor het monitoren van mensenrechten in GGZ-instellingen (wereldwijd), omdat dit meer en meer een aandachtspunt wordt van het SPT (mede in het kader van het nieuwe VN-verdrag inzake de rechten van personen met beperkingen, het CRPD, zie http://www.un.org/disabilities/ )

Het SPT-Working paper Mental Health and Detention (in ontwerpfase) vormde de leidraad voor deze 2-daagse besloten vergadering, waar ik dus ook niet al te veel over kan zeggen ivm het besloten karakter. We gingen dieper in op diverse aspecten van monitoring, zoals methodes van onderzoek, aandachtsgebieden en valkuilen. Ik was gevraagd om een toelichting te geven over mijn ervaringen en over goede alternatieven voor dwangtoepassing. Ik heb voornamelijk over goede alternatieve gepraat, omdat er te weinig tijd was om het allebei te vertellen. Achteraf vind ik dat wel echt jammer, maar ik hoop dat ik nog eens de kans zal krijgen om mijn ervaringskennis met het SPT te delen. Zeker ook omdat gaandeweg toch wel duidelijk werd dat de adviserende Medische expertgroep (met o.a. vrij veel psychiaters aan boord) een nogal grote invloed leek te hebben op de richtlijnen en beeldvorming, en naar mijn mening zeker niet in positieve zin.

Gaandeweg ontstond er dan ook steeds meer discussie, tot ik uiteindelijk lijnrecht tegenover een aantal deelnemers stond, met name bij het laatste programma-onderdeel; een publieke sessie waarbij ik ook namens WNUSP kon spreken. In die laatste sessie waren Vicky (IDA) en Dodo (MDAC) ook aanwezig, die mijn uitspraken steunden en kracht bijzetten. We waren echt een goed team samen, en het voelde heel erg goed om gezamenlijk aan een betere (juridisch-georienteerde) beeldvorming te trekken. Het was dus weer een mooie en leerzame ervaring, en ik zal mijn best blijven doen om het bewustzijn te vergroten ten aanzien van mensenrechtenschendingen in de GGZ, ook op VN-niveau.

Aangezien men om feedback had gevraagd, heb ik daarna een 30-pagina’s tellend rapport geschreven ( genaamd: Human Rights Monitoring in mental health institutions and social care facilities 2.0 ) als reactie op de SPT-checklist voor het monitoren van mensenrechten in instellingen. In dat rapport heb ik geprobeerd om tekortkomingen in methode en visie bloot te leggen, en mogelijke oplossingen aan te dragen. Daarbij heb ik ook geprobeerd om een visie te geven op ware zorg (zonder dwang en/of mensenrechtenschendingen). Dit rapport is helaas niet openbaar vanwege het besloten karakter van deze pre-consultatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s