NOODKLOK Waar is de advocaat voor GGZ ex-clienten?

“Het blijkt namelijk dat er GEEN ENKELE GESPECIALISEERDE ADVOCAAT in Nederland meer te vinden is op het gebied van letselschade en medisch tuchtrecht op het vlak van GGZ.”

Het mag gezegd worden dat de zomerschool over Mensenrechten en GGZ-Wetgeving in Boedapest in juli 2012 (zie vorig bericht of www.punkertje.waarbenjij.nu ) er nogal heeft ingehakt bij mij persoonlijk. Het was echt een geweldig leuke en leerzame cursus, maar het resulteerde bij mij ook in een opleving van mijn persoonlijke pijn.

De laatste 2 maanden ben ik weer heel intensief bezig geweest met het zoeken van een advocaat. Het is heel ingewikkeld allemaal.

Ik heb een advocaat gehad, maar die is ernstig ziek geworden (hersentumor) en daardoor is mijn zaak stil komen liggen en in theorie verjaard.

Civielrechtelijke procedure voor schadevergoeding
Juridisch gezien (civielrechtelijk) staat er een verjaringstermijn van 5 jaar, maar gezien mijn omstandigheden kan ik hardmaken dat ik recht heb op stuiten (oprekken) van die termijn vanwege diverse redenen. Zelfs nu het inmiddels ongeveer 18 jaar geleden is..

Echter, nu zou volgens de Nederlandse wet, civielrechtelijk mijn enige optie nog zijn om de vorige (zieke) advocaat aansprakelijk te stellen voor het falen van mijn zaak, en een schadevergoeding van hem te eisen, maar dat vind ik eerlijk gezegd nogal wrang. Die vorige advocaat is de enige die juist wel aan mijn zijde heeft gestaan en hij is niet degene die mij het immense leed heeft aangedaan in de psychiatrie. Ik vind het absoluut niet juist dat het civielrechtelijke systeem mij nu dus als het ware dwingt om een derde persoon aansprakelijk te stellen voor de langdurige eenzame opsluiting, vastbinden, gedwongen medicijnen en gedwongen visitaties in mijn jeugd, temeer omdat deze derde persoon vanwege een hersentumor niet in staat was om mijn zaak af te werken (vanwege overmacht dus). Mijn vorige advocaat is slachtoffer van een hersentumor, ik kan alleen maar medeleven en begrip hebbenx85

Ik zou niet trots zijn op mezelf als ik nu “geld ging halen bij deze zieke man”.
De civielrechtelijke weg lijkt nu dus een beetje dood te lopen..

En het idee dat de psychiaters er dan dus blijkbaar zomaar mee wegkomen, dat maakt mij enorm kwaad!

Tuchtraad-procedure voor verwijt aan behandelaars.
Ik heb altijd een procedure willen starten voor de Tuchtraad, maar helaas is ook de termijn van 10 jaar voor Tuchtraad-verjaring is inmiddels verstreken door de bovengenoemde ongelukkige omstandigheden van de ziekte van mijn vorige advocaat.

Het is uitermate wrang dat ik juridisch blijkbaar wel “geld kan gaan halen bij de verkeerde” , maar dat de daadwerkelijke daders (de psychiaters en hulpverleners) “onaantastbaar” lijken..

De afgelopen maanden heb ik dus weer verwoede pogingen gedaan om een advocaat te vinden om nog steeds een rechtszaak bij het Tuchtcollege te starten rond mijn eigen ervaringen in de jeugdpsychiatrie en volwassenen-psychiatrie. Ik heb weer diverse advocaten benaderd met mijn juridische hulpvraag, maar geen van allen kon mij bijstaan bij de Tuchtraad. Zij konden mij ook niet doorverwijzen.

Het blijkt namelijk dat er GEEN ENKELE GESPECIALISEERDE ADVOCAAT in Nederland meer te vinden is op het gebied van letselschade en medisch tuchtrecht op het vlak van GGZ.

Van het tiental letselschade advocaten, en tuchtrecht-advocaten dat ik recentelijk heb benaderd, was geen van allen onderlegd of ervaren op GGZ- Tuchtraad-gebied. Zij hebben intern gezocht naar gespecialiseerde advocaten, maar niets gevonden. Ook via de lijsten op de website van de Orde van Advocaten heb ik geen succes gehad in het vinden van een advocaat op de gebieden letselschade-GGZ-tuchtraad.

Door de benaderde advocaten werd mij meermaals verteld dat de kans op succes bij de Tuchtraad dermate klein was, dat deze advocaten er niet aan wilden beginnen.

Daar sta je dan met je goed fatsoen en je bereidheid om de samenleving te beschermen tegen verkeerde behandeling..

Ik kreeg van enkele advocaten het gegeven c.q. advies om in mijn eentje naar de Tuchtraad te gaan “dat kon middels een simpele brief, echter het was de vraag of men het in behandeling zou nemen gezien de verjaring”.

Maar ik denk dat ik nu alles behalve een simpele brief nodig heb, maar juist een heldere overtuigende brief met gedetailleerde steekhoudende argumenten, om de Tuchtraad ervan te overtuigen dat mijn zaak juridisch nog steeds legitiem is.

En ik zal dat dus blijkbaar in mijn eentje moeten doen.

Ik ben inmiddels een tweetal brieven aan het voorbereiden voor de Tuchtraad. Dit gaat gepaard met redelijk veel onderzoek (mijn eigen dossier en details in de wetgeving). Dit kost uiteraard erg veel tijd en energie, maar toch ben ik weer erg strijdbaar.

Ik kan mij niet voorstellen dat het Nederlandse rechtssysteem werkelijk zo doorgebureaucratiseerd is dat ik nu enkel “geld kan halen bij de verkeerde” via een civielrechtelijke eis voor compensatie door de verzekeraar van de vorige advocaat (waar de argumenten voor het stuiten van de verjaring blijkbaar wel afdoende zijn) ; en dat ik niet de daadwerkelijke daders aansprakelijk kan stellen, omdat het volgens de Tuchtraad-procedure wel verjaard zou zijn, en er bovendien geen rechtshulp voor mij te vinden is !!!

De afwezigheid van advocaten gespecialiseerd op de combinatie letselschade-GGZ-tuchtraad is een werkelijke schande voor ons land, want er zijn duidelijk nog steeds veel dingen mis in de zorg, maar het ontbreekt aan adequate oplossingen, waardoor slachtoffers in de steek gelaten worden, en daders niet berispt kunnen worden op hun fouten, en dus eindeloos kunnen doorgaan, tevens zonder signalering door de overheid.. Dit is een aanfluiting.

Dit brengt mij tot het luiden van een noodklok: Bestaan ze nog? Zijn ze er nog? Advocaten die zaken op het vlak van letselschade, GGZ en Tuchtraad aannemen? Of zijn wij als clienten nu echt aan ons lot overgelaten, zonder rechtshulp?

Dit is de zwarte kant van vercommercialiseerde rechtsbescherming.. clienten zijn niet rijk, en de GGZ-zaken zijn vrijwel altijd relatief complex (met veel dossier en specialistisch jargon). Zijn wij (ex)clienten nu werkelijk aan ons lot overgelaten??

Kent u een advocaat die zaken aanneemt op het vlak van letselschade, GGZ en Tuchtraad? Dan zouden wij zeer graag de contactgegevens vernemen, want dergelijke specialisten lijken er namelijk niet meer te zijn in Nederland. Hebben wij gelijk? Zijn ze er echt niet??

En aangezien ik tot dusver de Tuchtraad-procedures in mijn eentje zal aangaan, ben ik wel heel erg blij met de kennis en contacten van de zomerschool in Boedapest. Ik ben weer helemaal strijdbaar.

14 gedachten over “NOODKLOK Waar is de advocaat voor GGZ ex-clienten?

 1. Hoi,

  Ik ken niet een advocaat die gespecialiseerd is in GGZ en tuchtraad. Maar ik begrijp wel je frustratie en dergelijke. Ik ben nu op dit moment opgenomen en ik word echt naar behandeld. Ik voel mij psychisch mishandeld door de GGZ en heb geen contact met mijn familie. Ik heb dus ook niemand die voor mij opkomt en zelfs mijn advocaten doen niets meer dan mij bijstaan bij de IBS en RM zitting. En dan zit ik hier niet eens voor behandeling, maar omdat ze mij niet willen laten gaan, zolang de nazorg niet geregeld is, terwijl ik geen gevaar ben voor mezelf.

  Ik voel mij zo in de steek gelaten als cliënt / patiënt. Verder is het hier ook veel te druk op de afdeling voor mij. Ik ben heel erg op mezelf, doordat ik een stoornis heb in het autismespectrum.

  Ik vind het erg goed dat u dit op internet geplaatst heeft.

  Ik hoop dat u het niet erg vindt dat ik zeer kort wat over mezelf heb geschreven. Het is gewoon zo moeilijk om er alleen voor te staan en nergens begrip en steun te mogen vinden.

  Met vriendelijke groet,

  Mariëlle

  • Hi Mariële,

   Ik zou je graag willen helpen en misschien kan het ook. Bel me :06-44939181,

   Met vriendelijke groet,

   Asia

   • Ik ben het eens met met deze constatering dat er geen of nauwelijks juridische hulpverlening is voor GGZ patiënten in Nederland. Een vertrouwenspersoon van GGZ is er alleen om de boel zoet te houden voor de rest heb je er geen bal aan. Mijn broertje kampt al 13 jaar met psychische klachten en men heeft alleen weten te experimenteren met medicijnen en voor de rest geen therapie nog empathie. Nu dreigt hij zelf zijn woning (begeleidend wonen)te verliezen omdat er jarenlang verkeerde medicatie is toegediend en hij extreme gedragsproblemen heeft en dan durft men bij het GGZ nog te zeggen dat hij maar naar het leger des heils moet. Waar is de zorgplicht van GGZ gebleven?:: Zelfs juridische specialisten bij DAS rechtsbijstand weten zich hier geen raad mee puur omdat de specialisme ontbreekt.

 2. Pingback: Aangifte gedaan van mishandeling door GGZ | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 3. Pingback: Mijn reactie op de overheidsreactie- en de betekenis van mijn zaak bij de VN | Welkom op de weblog van Actiegroep Tekeer tegen de isoleer!

 4. Ben erg geinteresseerd als je iemand vind , misschien dat ik binnenkort genoeg bewijs in handen heb om een goede zaak aan te spannen . Jarenlang anti psychoticum voorgeschreven . En uiteindelijk iemand gevonden die t met mij afbouwde . Wonderbaarlijke genezing . Maar toegeven ho maar . Ga second opinion aan . En dan hopen dat ik ze kan aanpakken !

  • Hallo Rita,
   We zoeken ook een advocaat om ons bij te staan voor onze zoon.
   Wie heeft je geholpen af te bouwen met antipsychotica? Zo iemand is al moeilijk te vinden.

   • Hallo Greet de psychiater heet Sevla Cinar . Ze werkt of werkte bij pro persona Nijmegen . Ik hoop dat jullie succes hebben met de afbouw en uw zoon zij leven op orde krijgt . Alleen nog 1 waarschuwing . Na de afbouw kwamen bij mij een hoop gevoelens los .die al die jaren onderdrukt waren ,maar ook die worden minder , het verdriet en warmte wat je voelt is meer dan de moeite waard en gewoon lekker uithuilen lucht op . Veel sterkte en liefs Rita .

 5. Nov 2014. Ook ik zoek een goede advocaat voor cassatie /letselschade/ inspectie / tuchtrecht. wegens 3 maanden lang onterecht IBS/ RM opgesloten, bij GGZ.
  Tijdens complete procedure burengeweld/ politie/ crisisdienst/ burgemeester/ alweer politie/ ggz en het Hof, meer dan 100 wetsovertredingen door alle bovenstaande partijen samen.
  Wie helpt? Misschien een jonge advocaat ‘psychiatrie’ die naam wil maken? niet media schuw? juist liever liefdevol vanuit kompassie dan shark mentality?
  Toevoeging door huidige bijstand mogelijk.
  Aangezien er geen zware combinatie advocaten voor zijn, is een ‘pilot’ op staatskosten kosten misschien iets.
  Of de staat verantwoordelijk houden voor deze zieke situatie: eerst zieke psychiatrie, dan geen inhoudelijke toetsing door het hof, dan bezwaar niet mogelijk, dan geen cassatie advocaten vindbaar. Zelfs juridisch loket (staats instantie) weet weinig.
  Mischien zelfs via Europees hof, of Recht op recht en menswaardige behandeling, volgens rechten van de mens.
  Is deze schande iets voor TV programma Martijn Krabbé rechtshulp?
  De tijd dringt. alle mogelijke hulpreakties naar blauwelijn@hotmail.nl
  Ook wie oplossingsgericht en daadkrachtig als typhulp of assistent, fondsenwerver crowdfundraiser, websitebouwer of manager, wil helpen.
  Ik ben zelf sterk in overzicht maar, gezondheid is niet zwaar belastbaar.

  Francisca ’71

 6. ggz. Praat me er niet van. Ik kankerpatiënt kreeg urine controle en bij een operatie van kanker verwijderen hadden ze een zenuw geraakt voor het ejaculeren. Waren ze van op de hoogte. Nu zeggen ze ik was in een email expliciet sexueel was. Om dat ik vroeg op die controle laat even testen of
  Er sperma in zat. Kreeg ik een Rm na zes maanden al zonder medicatie werd ik doodleuk terug geplaatst.

 7. hallo, ik ben rob en met voorbedachte rade binnen observering getreiterd het ggz ingeplaatst.
  moeilijk is je tegen het onrechtmatige handelen en de medeplichtigheid hierin van de ggz je eigen door de overheid toegewezen advocaat in je stelling mee te krijgen om de aanval tegen de ggz voor de rechter te doen ondernemen en tegen de rechter eens gelijk als je na de processen ibs rm krijgt en opgedrongen tevens dwangmedicatie moet nemen .
  ik werd opgesloten na verhaal te doen krijgen waar ik al jaren over meldingen had gedaan er in mijn huis tijdens mijn af en aanwezigheid werd binnen gekomen ,gestalct werd etc..tot verkracht na ontvoering eerst door insluipers werd me niet te kunnen verweren gemaakt.
  eerdere was ik al van een ontwikkeling gaande me weg te treiteren naar de binnen kant van de ggz toe door personen binnen overheidsorgaan gewaarschuwd..
  ik was al op de hoogte dat er illegaal frequentie dragende implantaten in mijn lichaam waren geplaatst en waren aangetoond daar ik dus ook melding van maakte er tevens een valse melding fysiek geweld tegen me was ingediend en complot tegen me is vastgesteld door hoger politie persoon.
  alle drie werden omgedraaid en tot reden gegeven ik paranoïde en psychotisch was en intelligent schysofreen … voila..das nie niks ..en gesloten ggz gezet.
  kom ik daar een vrouwelijke patient tegen zegt toen ik haar vertelde …dit lijkt me bij mij ook het geval …..dus hebben we gefilmd in het onderzoek waar bij ze in haar lichaam meerdere plaatsen is geimplanteerd…..geen advocaat gaat tegen de mensen handel en overscheiding grondwet en mensen rechten schendingen in……lijkt tot heden …..
  Waar ik met een flink aantal mensen nu en goede toezeggingen bezig ben is andere illegaal geimplanteerde personen te zoeken voor de rechtsgang tegen ……tja, de daders.
  DE GGZ MOET HIER MEER VAN WETEN DAAR BEN IK OVERTUIGD IN ……ZE MAKEN NIET ALLEEN MENSEN GEK EN VERDIENEN ERAAN …..OOK NOG EFFE DENKEN ZE MENSEN VOOR DE GEK TE GAAN HOUDEN…….ER ZIJN MENSEN ZONDER HUN TOESTEMMING PROEFPERSOON ….DIT IS MENSENHANDEL.
  stopeg heb ik als website ingevuld omdat er ook meer inhoud is geplaats en binnen ons gebeuren ook een aantal mensen ggz hebben ondervonden.

 8. Geshockt door uw verhaal en uw zoektocht als ex patiënt in de GGZ.
  Ik ben op uw site gekomen, daar ik zelf ook op zoek ben als ex patiënt van de GGZ waar ik via opgelegde IBS door arts in opleiding terecht ben gekomen en ik niet gezien en beoordeeld ben binnen 24 uur door gediplomeerde arts. En dus geen Varbanov verklaring is afgegeven en door de rechter de IBS met onmiddelijke ingang is opgeheven. Nu heb ik volgs het strafrecht en art.28 lid 1 wet BOZP recht op een schadevergoeding…tja waar klop ik hiervoor aan? Ook de Burgemeester van mijn gemeente verschuild zich achter zijn buro. Mijn opgelegde IBS verklaring opgetekend door psychiater in opleiding is wel ondertekend door gediplomeerde psychiater maar deze heeft mij niet in levende lijve beoordeeld of gesproken.
  Ik zoek ook het hele netwerk af om een jurist/advocaat te vinden die mijn belangen wil en kan en durft te behartigen tot nu toe geen een gevonden. Kost inderdaad enorm veel energie. Vriendelijke groet,
  Corry

  • Sterkte misschien moet u t artikel in de ad s lezen : verkeerde diagnos – 20 jaar ellende
   Geen schadevergoeding , maar als u erachter kunt komen wie die advocaat was die dit durfde
   Heeft u u man – vrouw gevonden. Ikzelf kan de energie niet meer opbrengen.
   Maar ik hoop dat de beerput van hun eens opengetrokken word.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s