Vastbinden hoeft niet!!

Vastgeketend? Het hoeft niet!

Uitgesproken EO toonde dinsdag de beelden van de vastgebonden Brandon. De Inspectie concludeerde dat er momenteel geen andere behandeling voor Brandon mogelijk is en dat zijn zorg aan de normen voldoet. Maar is dit wel zo? Uitgesproken EO bezoekt een instelling waar jongens met vergelijkbare stoornissen als Brandon zitten. Het personeel zegt dat er wel degelijk alternatieve behandelingen mogelijk zijn.

20 jan 2011 – 09:12

Neem de gehandicapte Sebastiaan. Hij werd vanwege zijn gewelddadige gedrag tot een aantal jaren geleden 22 uur per dag vastgebonden in een geblindeerde kamer. Of zijn mede-bewoner Frank. Hij werd van instelling naar instelling gesleept omdat ze zijn explosieve gedrag niet konden behandelen. 

Leven drastisch veranderd
De situatie van beiden leek, net als die van Brandon, uitzichtloos maar hun leven veranderde drastisch door een alternatieve behandelmethode in zorginstelling ASVZ in Sliedrecht.

Door middel van zeer intensieve begeleiding en een uitgebreid dagbestedingsprogramma bloeiden Sebastiaan en Frank helemaal op. Overdag verrichten ze aangepast werk en nemen ze deel aan buitenactiviteiten zoals fietsen en paardrijden. Door deze methode groeit hun eigenwaarde wat leidt tot een positieve gedragsontwikkeling.

'Voormalige Brandons'
Is vastbinden van patixc3xabnten inderdaad onnodig? En hoe werkt de behandelmethode in ASVZ? In Uitgesproken EO een reportage over de 'voormalige Brandons' Sebastiaan en Frank en de zorg in ASVZ. In de studio een gesprek met orthopedagoog Gijs van Gemert over alternatieve behandelwijzen. Brandon's moeder, Petra van Ingen, reageert op de ontwikkelingen in de zaak van haar zoon.

Bekijk de beelden van Sebastiaan: http://www.youtube.com/watch?v=1O_qctGKbfs

Bron: http://www.uitgesprokeneo.nl/reportage/vastgeketend-het-hoeft-niet/


Brandon krijgt nieuwe plek

"Het blijft bestaan dat mensen zo nu en dan tegen zichzelf beschermd moeten worden." Dat zei staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) donderdagmiddag na haar bezoek aan Brandon in Ermelo.

20 jan 2011 – 14:00

De staatssecretaris sprak met de jongen (18) terwijl hij met een tuigje aan een muur vastgeketend was. Ze heeft het idee dat Brandon in Ermelo in goede handen is. De jongen verhuist binnenkort naar een voor hem aangepaste woning van 's Heeren Loo. Dat was al eerder gepland, zei ze. Veldhuizen van Zanten nodigt alle instellingen die worstelen met de juiste zorg aan vergelijkbare clixc3xabnten, uit dit bij haar te melden.

Problemen melden
"Deze instelling heeft alle deskundigen geraadpleegd. Van buitenaf is het misschien makkelijker oordelen. Ik denk niet dat er instellingen zijn die methodieken hebben die beter zijn dan hier." De staatssecretaris zei ook 'de knapste koppen' bij elkaar te willen roepen om dergelijke probleemgevallen te bespreken. "Iedere instelling die denkt een betere methodiek te hebben dan hier, kan dat melden.''

Brandon gaat binnenkort weg van de plek waar de EO opnames maakte. "Daar heeft hij het linoleum van de muren gepeuterd. Hij komt in een aangepaste woning terecht zonder meubelen."

De jongen gaf in het gesprek met de staatssecretaris aan dat hij niet blij was met de foto's van hem in kranten. Hij had liever gezien dat hij zonder tuigje gefotografeerd was. Brandon vertelde haar ook zelf af en toe vastgeketend te willen zijn om hem tegen zichzelf te beschermen. Soms heeft de jongen aanvallen van agressie. "Hij vertelde me dat hij niet langer dingen kapot wil maken." Het gesprek met Brandon werd afgebroken nadat hij agressieve taal uitsloeg. Daarvoor had hij de staatssecretaris zijn voetbalplaatjes laten zien.

Moeder van Brandon
Signalen dat de zorg van Brandon bij 's Heeren Loo niet in goede handen zou zijn, heeft ze niet. Later zal de staatssecretaris ook nog spreken met de moeder van Brandon. Of het klopt dat zij haar kind bij de instelling weg zou willen halen, kon de staatssecretaris niet bevestigen.

Vanavond in Uitgesproken EO meer over het bezoek van de staatssecretaris.

Bekijk de extra beelden van Brandon: http://www.uitgesprokeneo.nl/uitzending/extra-beelden-brandon/

Bron: http://www.uitgesprokeneo.nl/nieuwsbericht/brandon-krijgt-nieuwe-plek/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s