Spoeddebat over vastgeketende Brandon

Bekijk het debat op http://debatgemist.tweedekamer.nl/Player/?mid=300

Afschuw over vastbinden verstandelijk gehandicapte

19 januari, spoeddebat – De Kamer reageert met afschuw op het bericht dat een zorginstelling een 18-jarige verstandelijk gehandicapte, Brandon, dagelijks vastbindt.Dit is een drama, vindt ook staatssecretarisVeldhuijzen van Zanten-Hyllner: wij moeten Brandon niet in de steek laten.

Wolbert (PvdA): geen menselijke zorg. Leijten (SP): schrijnend en mensonwaardig. Dille (PVV): afschuwelijk en mensonterend. De Kamer reageert op de schokkende beelden gisteravond op tv in Uitgesproken EO. Verstandelijk gehandicapte Brandon wordt sinds drie jaar dagelijks aan een muur in instelling xe2x80x98s Heeren Loo vastgeketend. De fracties zijn eensgezind: liefst geen mensen vastbinden in de zorg. Leijten vraagt om een analyse van het probleem. Is sprake van niet-deskundige hulpverleners of van een gebrek aan personeel of middelen?

Wij moeten voorkomen dat dergelijke situaties zich nog eens voortdoen, aldus Dijkstra (D66) en Van der Staaij (SGP). Toch zijn er waarschijnlijk veertig vergelijkbare gevallen. Wat gaat de staatssecretaris doen om de situatie van Brandon en anderen te verbeteren? Zijn er geen andere behandelmethoden?, vraagt Uitslag (CDA). Zij vraagt aandacht voor de hulpverleners, die ondanks alle inzet machteloos blijken. Zijn passende maatregelen te duur?, vraagt Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie).

Denktank
Wij moeten mensen met ernstige stoornissen zoals Brandon niet opgeven, stelt Venrooy-van Ark (VVD). Staatssecretaris Veldhuijzen is het daarmee eens: wij moeten hen niet in de steek laten. Zij gaat daarom spreken met de moeder van Brandon en haar licht opsteken bij 's Heeren Loo. Tevens laat zij onderzoeken wat de situatie is in andere instellingen. Ook komt er een denktank om de best mogelijke oplossingen te bedenken voor mensen in vergelijkbare gevallen. In maart hoort de Kamer meer.

Media
Dat er een televisieprogramma voor nodig is om dit aan de kaak te stellen, zegt volgens Leijten iets over de zwijgcultuur in de zorgsector. Wiegman beaamt dit, al heeft zij er ethisch gezien moeite mee dat schokkende beelden zoals die van Brandon worden uitgezonden. Ontevredenheid moet gemakkelijker geuit kunnen worden, door clixc3xabnt, familie en medewerker, zegt Veldhuijzen: "Ik hoop dan de media niet meer nodig te hebben".

De Kamer stemt op 25 januari over de motie die bij dit debat is ingediend.

Bron: http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/brandon.jsp#0

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s