Meer berichten over Brandon – al 3 jaar vastgebonden aan muur in instelling

'Zorg Brandon voldoet aan norm'

De situatie van de 18-jarige Brandon is weliswaar schrijnend maar de zorg aan hem voldoet aan de normen. Dat stelt staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

19 jan 2011 – 16:04

De Inspectie voor de Gezondheidszorg bracht dinsdag een onaangekondigd bezoek aan 's Heeren Loo in Ermelo, een instelling voor verstandelijk gehandicapten waar de jongen verblijft. Uitgesproken EO toonde dinsdag dat de jongen al drie jaar met een tuigje en een riem aan de muur wordt vastgeketend en een aantal jaar niet buiten is geweest.

'Veertig soortgelijke gevallen'

"Er is hier sprake van een zeer complexe en uitzonderlijke psychiatrische problematiek", aldus Veldhuijzen van Zanten-Hyllner. Ze schat dat ongeveer veertig clixc3xabnten zich in vergelijkbare omstandigheden bevinden. De Tweede Kamer houdt later woensdagmiddag een spoeddebat over de situatie van Brandon.

Geraakt

Veldhhuijzen van Zanten-Hyllner stelt dat de tv-uitzending haar diep heeft geraakt. "Het is schrijnend te zien dat een zo jong iemand, die zijn leven nog voor zich heeft, zo weinig perspectief op een betere toekomst heeft."

Brandon heeft een lichte verstandelijke beperking en heeft diverse stoornissen waardoor zijn gedrag onvoorspelbaar is. De problematiek van Brandon is volgens Veldhuijzen van Zanten-Hyllner zo ernstig dat hij voor zijn eigen en andermans veiligheid in zijn vrijheid moet worden beperkt. 

Inspectie

In 2008 heeft de inspectie na een melding al eens de behandeling en begeleiding van Brandon bekeken en gesteld dat die voldeden aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg. Daarna zijn er pogingen ondernomen om zijn leefsituatie te verbeteren, maar dat bleek niet mogelijk. Dinsdagmiddag bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg opnieuw een bezoek aan Brandon en concludeerde dat er momenteel geen alternatieve behandeling van Brandon mogelijk is en dat zijn zorg nu 'zorgvuldig en verantwoord' wordt verleend.

Lees hier het rapport dat de Inspectie naar aanleiding van het bezoek aan Brandon dinsdagmiddag opstelde.

Bron: http://www.uitgesprokeneo.nl/nieuwsbericht/zorg-brandon-voldoet-aan-norm/

 Brandon

'Nog zeker 10 gevallen zoals Brandon'

Volgens Frank van der Linden van gehandicapteninstelling 's Heeren Loo zijn er zeker nog zo'n tien gevallen zoals Brandon van Ingen. Uitgesproken EO liet vanavond beelden zien van de 18-jarige jongen die al drie jaar aan de muur van zijn kamer vastgeketend zit. Van der Linden wilde in de uitzending verder niet in detail treden over de specifieke situatie van Brandon.

18 jan 2011 – 21:08

Brandon woont op 's Heeren Loo, een instelling voor verstandelijk beperkten. In 2007 besluit de instelling dat Brandon elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend moet worden. Volgens zijn moeder is Brandon al drie jaar lang niet meer buiten geweest. Zijn bewegingsvrijheid is anderhalve meter, de lengte van de riem. De jongen verblijft in een lege, kille kamer die nog het meeste weg heeft van een isoleercel. Zijn moeder maakte opnames van Brandons situatie. "Mijn zoon leeft als een gekooid dier. Het doet zeer om hem zo te zien."

Tunnelvisie

Iris Mourits, een van de begeleiders van Brandon, verwijt de instelling tunnelvisie. "Totdat hij zich schikt in zijn lot gaat het tuigje niet uit. Dan geef je iemand in feite gewoon op." Verder zegt ze de situatie van Brandon meerdere keren aangekaart te hebben bij de directie van 's Heeren Loo en een keer bij de Inspectie voor Volksgezondheid. Dat bracht volgens haar geen verbetering voor Brandon.

Spoeddebat

Mourits vertelde in de uitzending dat het personeel bang is voor Brandon's onvoorspelbare gedrag. Daarom zit hij vast. Zij vond de situatie van Brandon zo ernstig dat ze besloot met haar verhaal naar buiten te komen. De Uitzending van Uitgesproken EO leidde dinsdag tot kamervragen. De PvdA heeft een spoeddebat aangevraagd. Hun zorgen over Brandons situatie worden breed gedragen door meerdere partijen in de Tweede Kamer.

'Regels aangepast'

Van der Linden van 's Heeren Loo voelt zich gesteund door de Inspectie voor Volksgezondheid en meerdere externe deskundigen. Die waren volgens hem op de hoogte van Brandons situatie. Wim Drooger van de belangenorganisatie van verstandelijk beperkten is geschokt door de reportage over Brandon. "Als dit de regels zijn waar de Inspectie op vaart dan moeten die regels maar worden aangepast."

Bron: http://www.uitgesprokeneo.nl/nieuwsbericht/nog-zeker-10-gevallen-zoals-brandon/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s