Eindhovens Model : Eerste informatie-bijeenkomst in Maastricht

Op woensdag 5 januari 2011, ging ik naar Vijverdal / GGZ Mondriaan in Maastricht voor een eerste informatieve bijeenkomst om te verkennen of er draagvlak is om een pilot van het Eindhovens Model op te starten in Maastricht.
Aanwezig waren: Benjamin Richartz (afdelingshoofd gesloten opname Mondriaan), Ivo de Groot (ervaringswerker Mondriaan), Gxc3xa9 de Wilde (aanvullende projectleider Eindhovens Model), Fiet van Beek (landelijke coordinator Eigen Kracht Centrale), Frank Pubben (regiomanager Eigen Kracht Limburg) en ik, Jolijn Santegoeds (bedenker Eindhovens Model). De psychiater Peter Vervoort (Mondriaan) was helaas verhinderd.

De bijeenkomst was voornamelijk gericht op een kennismaking met de aanwezigen en voorlichting over het Eindhovens Model, om te achterhalen of er in Maastricht draagvlak is voor het Eindhovens Model. We hebben gezamenlijk besproken wat het Eindhovens Model inhoudt en hoe het werkt.

Het Eindhovens Model is een besluitvormingsprocedure die de zeggenschap bij de burgers zelf legt. Het is een alternatief voor het wetsvoorstel Verplichte GGZ en de wet BOPZ.

In het Eindhovens Model wordt in crisissituaties een Eigen Kracht-conferentie (www.eigen-kracht.nl)  ingezet in plaats van een BOPZ-procedure. Via de Eigen Kracht-conferentie worden de naastbetrokkenen actief betrokken bij het zoeken naar een mogelijke oplossing voor een gezamenlijk geformuleerde vraag.

Met het pilotproject van het Eindhovens Model willen we de Eigen Kracht-conferentie inzetten xe2x80x9caan de voordeur van de GGZxe2x80x9d, dus om (dwang)opname te voorkomen, door gezamenlijk met het eigen netwerk op zoek te gaan naar kansen en wenselijke oplossingen, in plaats van te focussen op xe2x80x98het gevaarxe2x80x99 en de mogelijkheden voor onvrijwillige vrijheidsbeperkende maatregelen (zoals de BOPZ en het Wetsvoorstel Verplichte GGZ).

Uit een Eigen Kracht-conferentie komt een plan waarmee alle betrokkenen instemmen, en waarin beschreven is wat er is afgesproken en hoe ze gezamenlijk de situatie willen aanpakken. Om dit plan tot uitvoer te kunnen laten komen is het belangrijk dat de andere organisaties die actief zijn in de samenleving op de hoogte zijn van de Eigen Kracht-procedure, zodat de Eigen Kracht-plannen ook daadwerkelijk leidend worden voor de hulpverlening (op alle levensgebieden).
Het inbedden van het Eindhovens Model in de bestaande structuren is dus een aandachtspunt. Dit was dan ook een van de aandachtspunten tijdens de informatie-bijeenkomst in Maastricht.

De bijeenkomst in Maastricht duurde ongeveer 2,5 uur en is met een positief gevoel afgesloten. Er is besloten om het pilotproject van het Eindhovens Model van onderaf op te bouwen, en zo dus alle lagen van de organisatie erbij te betrekken. Er zal een vervolg-bijeenkomst in Maastricht worden ingepland waarbij o.a. beleidsmakers uitgenodigd zullen worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s