Pilot Eindhovens Model: Denktank van start

Alweer enige tijd terug,  dinsdag 26 oktober 2010, hebben we bij de gemeente Eindhoven de eerste bijeenkomst gehad met de Denktank voor de Pilot van het Eindhovens Model.

De denktank voor de pilot in Eindhoven bestaat uit Fiet van Beek en Wil Janssen van de Eigen Kracht-Centrale, Thijs van Doren van de gemeente Eindhoven,  Chantal Schiks ervaringsdeskundige, Erik Kuijpers van de GGzE en Gee de Wilde als ondersteunende projectleider, en ik ook natuurlijk.

Het Eindhovens Model is een alternatief voor het wetsvoorstel Verplichte GGZ.

In het Eindhovens Model wordt in crisissituaties een Eigen Kracht-conferentie ingezet in plaats van een BOPZ-procedure. Via de Eigen Kracht-conferentie worden de naastbetrokkenen actief betrokken bij het zoeken naar een mogelijke oplossing voor een gezamenlijk geformuleerde vraag.

Met het pilotproject in Eindhoven willen we de Eigen Kracht-conferentie inzetten xe2x80x9caan de voordeur van de GGZxe2x80x9d, dus om (dwang)opname te voorkomen, door gezamenlijk op zoek te gaan naar kansen en wenselijke oplossingen, in plaats van te focussen op de mogelijkheden voor onvrijwillige vrijheidsbeperkende maatregelen (zoals de BOPZ en het Wetsvoorstel Verplichte GGZ).

In de fase voor opname/dwangtoepassing heeft het eigen sociale netwerk doorgaans een belangrijke rol in het leven van de hoofdpersoon.  De eigen kring van vrienden, kennissen, familieleden enz. waar de persoon op kan bouwen vormt de Eigen Kracht. Dit zijn de mensen waarbij de client het gevoel heeft dat hij/zij er wat aan heeft, waar hij/zij zich door gesterkt voelt. Het zijn de persoonlijke waardevolle contacten, zoals vriendschap, liefde, vertrouwen, wijsheid enz. Deze personen kunnen helpen bij het vinden van iemands eigen weg om om te gaan met de situatie.
Via een Eigen Kracht-conferentie (zie ook www.eigen-kracht.nl) worden de sociale relaties uit de eigen kring op een georganiseerde manier ingezet om samen met de persoon in kwestie die eigen weg te vinden, en daar een gezamenlijk plan voor te maken. Daarbij kan zowel formele en informele zorg geintegreerd worden om tot een optimaal plan te komen. De centrale waarden zijn burgerschap en zeggenschap. De gespreksleider is dan ook een gewone burger. Zie voor meer informatie ook www.eigen-kracht.nl ).

De meest recente versie van het plan voor het pilotproject (versie 2, oktober 2010) is via deze link te downloaden:

 Download Het_Eindhovens_Model_versie2_oktober2010def

Het was erg fijn dat Thijs van Doren aangaf dat de gemeente Eindhoven erg positief staat tegenover het Eindhovens Model. De gemeente Eindhoven heeft namelijk ambities om een xe2x80x9cSociale Stadxe2x80x9d te zijn en het Eindhovens Model draagt bij aan de nodige vernieuwing van het welzijnswerk.  Het Eindhovens Model met de Eigen Kracht-conferentie biedt een kans om de eilandjescultuur in de zorg tegen te gaan en het welzijnswerk te kantelen naar een integrale sociaal-maatschappelijke benadering waarbij het leven van de burgers centraal staat.

In de startfase van het pilotproject van het Eindhovens Model gaan we uit van 30 afspraken voor conferenties. De omvang van het pilotproject is dus niet uitgedrukt in tijdsbestek, maar in aantal conferenties, omdat uit de ervaringen met de Eigen Kracht-conferentie blijkt dat er ongeveer minimaal 20 conferenties nodig zijn om de organisatie goed van de grond te krijgen en de xe2x80x9ckinderziektenxe2x80x9d eruit te krijgen (implementatie fase).  Ook worden doorgaans niet alle aanmeldingen doorgezet tot een werkelijke Eigen Kracht conferentie. Voor betrouwbare resultaten van het pilotproject is het dus nodig om uit te gaan van een pilotproject van 30 aanmeldingen.

Momenteel zijn we bezig met het maken van een voorlopige begroting. Er zal op korte termijn een afspraak gemaakt worden met de Eindhovense wethouder van Jeugd, Welzijn en Zorg, mevr. Lenie Scholten om de financiering van het Eindhovens Model te bespreken en te kijken wat er nodig is om tot uitvoering te komen.  Daarna zullen de contacten met het Ministerie van VWS weer aangehaald worden om de zaken verder af te stemmen en tot realisatie te komen.

De samenwerking met de GGzE zal ook nog verder uitgewerkt worden, en daarvoor plannen we een extra bijeenkomst met Erik Kuijpers. Daarbij zal o.a. de mogelijkheid worden besproken voor een kort opleidingstraject van 4 bijeenkomsten voor GGZ-professionals in Eigen Kracht (niet om bijeenkomsten te leiden, maar om te leren over Eigen Kracht), zodat er een goede aansluiting gemaakt kan worden.

Ook hebben we gezamenlijk al enkele gedachten laten uitgaan naar de vraag hoe we onze doelgroep gaan benaderen xe2x80x9cvoor de voordeur van de GGZxe2x80x9d.  Dit zal in eerste instantie wellicht via onze eigen netwerken kunnen gaan, met andere woorden:  We weten dat de doelgroep er is, en we gaan ervan uit dat we deze personen tegenkomen (waar dan ook) en dan kijken we of deze persoon bereid is om het Eindhovens Model en de Eigen Kracht-conferentie uit te proberen.  
De deelnemers van de Denktank zullen dus allemaal in eigen kring uitkijken naar mogelijke deelnemers voor de pilot van het Eindhovens Model, dus we houden onze ogen en oren open voor mensen die in een crisis dreigen te geraken op het gebied van geestelijke gezondheid.

Het was een erg prettige eerste bijeenkomst met de bijna voltallige Denktank (alleen Erik Kuijpers was verhinderd). De neuzen staan zogezegd allemaal dezelfde kant op en iedereen was erg enthousiast en gemotiveerd om er een succesvol pilotproject van te maken. De start van het Eindhovens Model is nu dus echt gemaakt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s