Open Dag TBS-kliniek de Woenselse Poort

Vrijdag 16 juli was er een open dag bij de nieuwgebouwde TBS-kliniek xe2x80x9cde Woenselse Poortxe2x80x9d op het GGzE-terrein in Eindhoven. Het gebouw is deze week geopend. Ik had me aangemeld om het eens te komen bekijken. Je mocht geen tassen of telefoons mee naar binnen nemen, want het was een beveiligde zone. Om het hele terrein staat een hek van 5-6 meter hoog. Binnen de hekken staan verschillende gebouwen, zoals de leef-afdeling, de long-care en het arbeidsgebouw.

 

Als eerste kwam ik bij de huiskamers van de leefgroepen. Het zag er op zich wel mooi uit, hoewel er alleen nog maar stoelen, banken en kasten stonden (geen TV of ander dingen). Er waren veel ramen, veel licht, en een mooie binnentuin met rotsblokken erin verwerkt. Om de binnentuin lag een gang, met daaraan 2x 10 slaapkamers (2 units). En op de tweede verdieping ook (40 in totaal dus, over 4 units). Vanuit bijna elke hoek kun je de slaapkamerdeuren overzien, omdat de gangen zoveel ramen hebben.

De slaapkamers leken op cellen. Er was een dikke deur met een luikje, en die konden allebei op slot. In de kamer was een eigen natte ruimte met douche, wc en wasbak en ook die kon afgesloten worden  door de verpleging. Ook de kledingkast kon op slot gedaan worden.  Verder zaten er een alarmbelletje, lichtschakelaars en een huisradio in de kamer. En er was een lichtje dat aangaf of de deur op slot was of niet.

Naast elke slaapkamer zat een soort meterkastje, met daarin schakelaars om bepaalde zaken in de kamer af te sluiten of te bedienen, zoals stroom (bijv. bij herrie), licht en nachtlicht (controle), warm- en koud water (geen idee waarom dat afgenomen kan worden) en ook de intercom kan uit- en aangezet worden.

 

Dagelijks werken er 2 tot 3 verpleegkundigen op de afdeling (op 10 clienten dus). De meeste clienten gaan overdag naar therapie en arbeid en degenen zonder vrijheden blijven op de afdeling. Er is een multifunctionele ruimte naast de huiskamer op de afdeling voor gesprekken of therapie. Daar werd toevallig net een presentatie gegeven over Forensische Zorg. Het motto van de Woenselse Poort is dat veiligheid is opgebouwd uit: het gebouw, hekken, sluizen en kundig personeel (wat m.i. niet op de laatste plaats komt). In de TBS-zorg doet men risico-taxaties om de aanleiding en risicofactoren voor herhaling van het delict te identificeren en te behandelen.

Het verpleegkundig kantoor was een glazen hok (een xe2x80x9caquariumxe2x80x9d) vlak naast de huiskamer en de keuken. De keuken was mooi en groot, maar xe2x80″niet verwonderlijk- ook geheel afsluitbaar, en ook de besteklades konden apart op slot.  In het verpleegkundig kantoor stond een computer waarop de slaapkamerdeuren van de unit werden weergegeven, met daarbij de in- en uitgeschakelde elementen (slot, stroom, intercom enz.). Na wat rondvragen werd er gezegd dat er wel cameraxe2x80x99s in de algemene gangen hingen, en niet op de slaapkamers.

 

Voorbij het verpleegkundig kantoor en de huiskamer kwam ik bij de separeer-unit. Per afdeling was er een separeer (isoleercel) en xe2x80x9ceen high-care-ruimtexe2x80x9d.

Er was een grote voorruimte bij de separeer (ca 3 bij 4), met een tafeltje van stalen buizen en een houten plaat, waaraan 2 krukjes en een stoel zaten, ook van stalen buizen en hout. Dit xe2x80x9czithoekjexe2x80x9d stond midden tegen de muur vast aan de grond, en daar konden bijv. gesprekken gevoerd worden of er kan eventueel bezoek ontvangen worden.

Een grote schuifdeur gaf toegang tot de wasruimte: ook een kale ruimte van ca 3 bij 4, met aan de muur een wasbakje en in de hoek een vaste douchekop in de muur. Er was geen afscherming van de douche (dat is vernederend als je daar voor publiek moet douchenxe2x80xa6).

De separeercel zelf was ook ca 3 bij 4 meter, en had een hele dikke deur met een doorkijkluikje en daaronder ook een doorgeefluikje (voor voedsel enz.). Er stond een houten blokvorm als bed, vast aan de grond, en met grote gaten in het voeteneinde, waar de verpleging de benen van de client doorheen trekt, zodat diegene bij separatie niet direct op kan staan en mee naar de deur kan komen om te ontsnappenxe2x80xa6

Het was opvallend dat er een ingebouwde soort toilet was: een platte metalen spoelbak die je ook zelf door kan spoelen.  Ik vond het wel wat vreemd dat er een vrij laag raam boven deze wc was, dat lijkt me voor mannen erg onprettig. Het betreffende raampje  was van een klein open kastje en keek uit op de wasruimte. In dit open kastje achter het raam zaten 2 stopcontacten en kabelaansluitingen, voor bijv. een radio.

In de separeer zat enkel een alarmknopje, en er was dus niets wat je zelf kan bedienen.  Maar er was wel een extra deur in de separeercel. Dit was een tussendeur naar de individuele luchtruimte bij de separeer. De luchtruimte was een stenen binnenplaats van ca 3 bij 4 met een dikke muur waarin 2 doorkijkraampjes zaten, met schuifluikjes ervoor, en de bovenkant was gemaakt van een rooster waar zon en frisse lucht doorheen kwam. De tussendeur was stevig maar geen celdeur, en er zat een klink op zodat de client zelf op en neer kan, mits de verpleging de deur openstelt.

Naast de separeerdeur zat ook een meterkastje met een bedieningspaneel voor het licht, de screens (raambedekking), de stroom, koud water en de intercom.

 

Naast de separeercel lag de High Care-ruimte. Dat was iets nieuws, en zeker in de TBS-sector. De High Care ruimte is bedoeld voor mensen die intensievere zorg nodig hebben. Het is er rustiger dan op de leefgroep waar steeds mensen door de gangen lopen.

De High Care-ruimte leek eigenlijk op een slaapkamer, met eigen wc/douche-ruimte en kledingkast (beiden afsluitbaar uiteraard..). Maar het was wel kleiner dan de separeercel, en de deur kon ook op slot. Er was een extra kast met een doorkijkraam, waarachter bijv. een TV neergezet kon worden (eventueel achter slot). Het bed had geen gaten voor de benen. Het was veel milder dan de separeer. Vreemd genoeg was hier dan weer geen toegang tot een binnentuintje bij..

In deze ruimte wilde men ook extra mogelijkheden gaan aanbrengen voor rustgev
ende lichteffecten en geluiden. Op dit moment galmde het er nog als een lege celxe2x80xa6

De High Care ruimte is nog niet in gebruik, want er zijn nog geen clienten in het nieuwe gebouw, dus het zal afwachten zijn hoe de High Care hier toegepast gaat worden.  Een spannende ontwikkeling.

 

Ik liep verder naar de tweede verdieping, waar alles eigenlijk hetzelfde was als op de begane grond. Ook hier was erg mooi gebruik gemaakt van het daglicht dat door koepels in het plafond naar binnen scheen. Het gebruik van daglicht gaf het gebouw een relatief open sfeer (en aangezien de clienten toch vele uren per dag de muren bestuderen, is het toch wel belangrijk dat het gebouw er goed uitziet).  

In plaats van toegang tot de binnentuin, kon men op de tweede verdieping een binnenbalkon op, met glazen wanden en een metalen dakrooster. Het uitzicht was goed. De hele vleugel met 4 units was overzichtelijk vanuit daar, en het zonlicht en de frisse lucht waren prettig. Het binnenbalkon was in principe vrij toegankelijk vanuit de afdelingen op de tweede verdieping.   

 

Ik kwam onderweg nog een client tegen die vertelde over de oude luchtplaats bij de separeer op de oude TBS-afdeling. Daar zit namelijk een dak boven de luchtplaats, waardoor er dus geen direct zonlicht binnenkomt. Hij maakt zich sterk om dit te veranderen, want clienten hebben o.a. de vitamine D nodig uit zonlicht. Hij is goed bezig en ik denk dat het hem zal lukken om dit voor elkaar te krijgen. Op dit moment wordt er immers nog steeds verbouwd en gerenoveerd op het TBS-terrein, en het zou dus zo meegenomen kunnen worden in de verbouwplannen.

 

De looproute voor bezoekers leidde mij verder naar het volgende gebouw dat toegankelijk was voor bezoekers: het Arbeidsgebouw. Ik liep over het binnenterrein, waar nog een uitgebreid groen wandelgebied aangelegd zal worden. Nu zag het er nog uit als een centrale zandvlakte, met een sportveldje en een tuinbouw-gedeelte met een klein trekkertje. Ook stonden er 2 kippen en 2 konijnen in een rennetje buiten.

In het arbeidsgebouw was een ruimte voor houtbewerking, 2 inpakafdelingen en een ruimte voor ambachtelijke arbeid (o.a. keramiek en wenskaarten). Het zag er echt uit als een bedrijfje, met professionele apparaten en grote magazijndeuren naar buiten. Er zijn standaard 2 begeleiders bij de arbeidsgroepen (1 voor overzicht en 1 voor meer individuele aandacht).

In het Arbeidsgebouw was de beheers-sfeer minder op de voorgrond. Alleen de hekken voor de ingang van het gebouw waren op een hele lelijke manier voorzien van rollen prikkeldraad bovenaan, en dat zag er echt primitief en redelijk oorlogsachtig uit, zeker vergeleken bij de strak-afgewerkte  5 meter hoge high-tech hekken met omklapsysteem die het hele terrein van de Woenselse Poort omgeven.  Dat prikkeldraad past niet meer in deze tijd vind ik.  

 

Het was indrukwekkend om het gebouw te bezichtigen. Het was wel een mooi gebouw met veel licht, maar er waren enorm veel beheersmaatregelen, veel sloten en de mogelijkheid om elke kamer volledig te strippen. Waarom zou men iemand zijn wc op de slaapkamer willen ontnemen, terwijl er in de separeer wel een wc isxe2x80xa6 Waarom wil men warm en koud water af kunnen sluiten, of de intercom..? Is dat als straf? Kan dit dan ook allemaal in een gewone gevangenis? (dat weet ik niet).

 

Ik weet wel dat zorg iets anders is dan beheersing.  Een psychose, een verslaving of een agressieprobleem kun je er niet uitwerken door harde maatregelen te nemen, maar men zal diegene daadwerkelijk mogelijkheden moeten aanreiken om zijn gevoelens en uitingen beter te kanaliseren en een andere manier te vinden om om te gaan met bepaalde situaties. Dat gaat niet door deuren dicht te gooien. Er moeten nieuwe deuren geopend worden voor deze groep. Maar met slechts 2 of 3 verpleegkundigen om 10 clienten te begeleiden vraag ik mij af of dit gebouw werkelijk iets nieuws gaat bieden voor de TBS-geplaatsten. Hoe gaat men bijvoorbeeld High Care bieden, als men feitelijk geen verpleegkundigen vrij kan maken voor individuele intensieve zorg (die langer duurt dan een vast contactmoment).

De tijd zal het ons leren. We zullen moeten wachten op de eerste ervaringsverhalen van de clienten van de Woenselse Poort.

 

 

Advertenties

One thought on “Open Dag TBS-kliniek de Woenselse Poort

  1. als ze je zat zijn zeten ze je zo op straat.
    zo dat je aan je lot over gelaten word.
    zelfs als de rechter zegt dat ze je terug moeten pakken.
    dit mij dus vorige week overkomen.
    en nu krijg ik geen geld voor mijn verzekering te betalen.
    en eten ja doet moet ik ook mar zelf regelen.
    en wie krijgt nu de schuld als ik terug val heb en in de cel beland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s