Gesprek met Jeroen Muller van Arkin, Amsterdam

Gisteren, maandag 5 juli 2010 ging ik naar Amsterdam voor een gesprek met Jeroen Muller, voorzitter van de Raad van Bestuur van Arkin, GGZ-instelling in Amsterdam. Ik stuur Jeroen Muller regelmatig email-nieuwsbrieven en hij had me uitgenodigd om eens nader kennis te komen maken, want in Amsterdam wil men ook van de isoleercellen af.

Toen ik aankwam bij het gebouw van Arkin ging het brandalarm net af, maar dat bleek aan een monteur te liggen, dus ik kon gewoon naar binnen. Ik ging naar de tweede verdieping waar ik om 13.00 werd verwacht door Jeroen Muller op zijn kantoor.

 

Ik vertelde over mijn eigen ervaringen en waarom ik activist ben geworden. Hij wist nog niet dat ik degene was die de publieke commotie rond het overlijden van Wim Maljaars had aangezwengeld.

 

Jeroen Muller vertelde vervolgens over zijn vroegere werk als psycholoog, en hoe hij gaandeweg was doorgegroeid van afdelingshoofd tot aan bestuursvoorzitter van Arkin (fusie van Jellinek, Mentrum, AMC en nog een paar). Hij vertelde hoe pijnlijk hij het vond om de familie van Wim te woord te staan, en te moeten uitleggen hoe het kan dat Wim overleden was in de zorg, en ook de verhalen van clienten vielen Jeroen zwaar. Hij heeft daarna besloten dat eenzame opsluiting in een isoleercel niet meer van deze tijd is, en dat die risicovolle handeling niet gepast is in de zorg.  De kwaliteit van zorg moet omhoog. Hij heeft als doel gesteld om het separeren in 3 jaar tot nul te reduceren. (Amsterdam isoleercelvrij).

Jeroen Muller zei dat hij eigenlijk te laat opgemerkt had dat het AMC zoxe2x80x99n zorgenkindje was in de organisatie. Alles wat fout kon gaan ging daar ongeveer fout. Jeroen Muller gaf ook eerlijk toe dat er nog steeds wel afdelingen waren waar hij zijn eigen kinderen ook niet heen zou brengen. Dit heeft zijn aandacht en hij vroeg of ik hem advies kon geven mbt het terugdringen van dwang, het motiveren van bijv. psychiaters en verpleegkundigen, het omgaan met gecompliceerde doelgroepen (bijv. de xe2x80x9czware jongensxe2x80x9d die vaak een achtergrond van GGZ, justitie en verslaving hebben) enz.

 

We hadden een goed gesprek over zaken als beeldvorming (angst en veiligheid) en het belang van het uitdragen van successen en goede PR. Daarnaast heb ik het nieuwe VN-verdrag inzake de rechten van personen met beperkingen (CRPD) aangehaald, wat ik zeker een bijkomende motivatie vind om de verandering nu echt te maken.

Daarna vertelde ik nog wat over het IC-concept dat ontwikkeld wordt via het Zuidelijk Netwerk (de High Care-piramide met een brede basis van preventie (bijv. gastvrijheid), en een steeds specialistischer middenstuk oplopend tot een specialistische top van gerichte de-escalerende zorg-interventies, waaronder bijv. de High Care-consultatieteams vallen die bij de GGzE worden ingevoerd om de hulpverleners bij te staan in de interactie in moeilijke situaties enz.) Jeroen vond het een zeer bruikbaar model om de veelheid aan goede initiatieven te structureren en te stroomlijnen en zo een getrapt zorgaanbod te realiseren.

 

Ik vroeg of er ook speciale aandacht was om dwangmedicatie te verminderen en ik hield een kort pleidooi dat een overheersend medisch model de mens reduceert tot een stofwisselingscomplex, waarbij men gaat denken dat de xe2x80x9cstoornisxe2x80x9d met een pilletje te verhelpen is, waardoor diepgang in het contact niet meer belangrijk lijkt.

Jeroen Muller bleek ook een voorstander te zijn van Sociale Psychiatrie en vindt ook dat er meer aandacht moet komen voor integrale zorg, met aandacht voor welzijn en de leefgebieden van de client (woonsituatie, dagbesteding, zinvolle relaties enz.).

 

Jeroen Muller vertelde nog wat over de ontwikkelingen die in Amsterdam plaatsvinden. De verbeterplannen zijn per afdeling opgesteld, vanwege de grote onderlinge verschillen. Er wordt structureel overlegd met alle projectleiders, ervaringsdeskundigen en ex-clienten, en  iedereen in de organisatie wordt actief betrokken bij de doelstelling om separeren af te schaffen.

Ongeveer de helft van alle isoleercellen in de GGZ van Amsterdam is reeds buiten gebruik gesteld (immers: wat er niet is, kan je ook niet gebruiken). Daarnaast is de gemiddelde duur van een separatie afgenomen van xe2x80x9cdagenxe2x80x9d naar een gemiddelde van xe2x80x9curenxe2x80x9d. Ook is er in toenemende mate draagvlak voor de afschaffing van separatie. Het merendeel van de organisatie Arkin omarmt het doel om separeren af te schaffen, behalve de psychiaters, waarvan meer dan de helft sceptisch blijft en het zich niet voor kan stellen.

 

Tenslotte zei Jeroen Muller nog dat het best wel moeilijk was om tegen de achtergrond van forse bezuinigingen rond te komen met alle projecten. Ik zei dat ik daar wel een oplossing voor zag: De dure Commissies Verplichte GGZ, die de staat echt miljoenen zullen gaan kosten, leveren voor de client maar weinig verandering in de zorgkwaliteit op (xe2x80x9coude wijn in nieuwe zakkenxe2x80x9d). De Commissie is bedoeld om te adviseren OVER de client en de xe2x80x9cverplichte zorgxe2x80x9d, maar men zou SAMEN MET de client een acceptabele oplossing moeten vinden (zorg = zorg, straf= straf). Vandaar dat wij het EindhovensModel hebben bedacht, waarbij de EigenKrachtConferentie de spil vormt van de zorgindicatie (zonder dwang). De echte expertise over het leven van een persoon zit namelijk bij diegene zelf en het eigen persoonlijke netwerk, en het vaak is het mogelijk om met vereende krachten een acceptabele oplossing te vinden, waarbij iedereen zich gehoord voelt.

De EigenKrachtConferentie is niet alleen vele malen goedkoper in de uitvoering van de procedure (veel minder boboxe2x80x99s), ook resulteert het in beter maatwerk waardoor verkeerde interventies en bijbehorende kosten worden vermeden, en het is ook nog eens veel effectiever en dus ook op lange termijn besparend. Efficiency wordt steeds belangrijker.

 

Het was een prettig gesprek, en wellicht zal er in de toekomst nog een nauwere samenwerking gestart worden tussen mij en Arkin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s