GGZ-verkiezingsdebat

Op vrijdag 28 mei 2010 was ik in Utrecht bij Ottone, voor het Groot GGZ verkiezingsdebat dat georganiseerd was door LPGGZ, samen met PVP, Fonds Psychische gezondheid en Skipr.

De dag had als titel: Stemmen in de GGZ, Hou de GGZ op de politieke agenda en laat uw stem horen.

Het was een dag die een vreemde wending kreeg.

Ik had wat latex handschoenen meegenomen als symbool tegen visitatie, en die samen met twee foldertjes op de stoelen van de sprekers en de voorste rij gelegd, maar de organisatie vond de handschoenen echter xe2x80x9cgriezeligxe2x80x9d (dat vinden wij ook, als ex-gevisiteerden). Na een korte maar pittige discussie mochten ze gelukkig toch blijven liggen.

Ik had niet verwacht dat het LPGGZ moeilijk zou doen over de latex handschoenen. Voorheen werden dit soort acties juist toegejuicht door het LPGGZ (o.a. op de jaarlijkse werkconferenties Terugdringen van Dwang en Drang). LPGGZ is een landelijk platform voor clienten- en familieorganisaties, waar ik al jaren een goede band mee had. Ik vond het echt vreemd dat de organisatie de latex handschoenen nu opeens als aanstootgevend beschouwde. Maar gelukkig mochten ze wel blijven liggen.   

Visiteren is niet zo veel besproken, maar het gebeurt wel in de gesloten sector. Het is niet opgenomen in het registratiesysteem van dwangmaatregelen (ARGUS), en hoeft officieel dus niet eens gemeld te worden. De xe2x80x9cgewone lichaamscontrolexe2x80x9d (semi-vrijwillig/ met medewerking) bestaat uit 3x bukken terwijl je uitademt (zonder broek, terwijl men kijkt). Als de clixc3xabnt echter niet meewerkt kunnen zeer angstaanjagende taferelen ontstaan: worstelingen om de onderbroek af te nemen, fysieke overmacht om toch tussen de billen te kijken, en soms zelfs indringende inspectie op de tast (met de latex handschoenen). Dit alles onder het motto: xe2x80x9cveiligheid c.q. opsporen van gevaarlijke voorwerpen en/of drugsxe2x80x9d.

En deze gedwongen lichaamscontrole/visitatie vindt plaats buiten het strafrechtelijke systeem om, namelijk in de ZORG, waar het nota bene niet eens geregistreerd hoeft te worden. Maar het gebeurt WEL, en ik heb het persoonlijk meegemaakt, net als vele anderen, ook in de jeugdGGZ. (terwijl kinderen ook geleerd wordt dat ze hun broek niet uit hoeven doen als ze dat niet willen, en als ze onder druk worden gezet dan mogen/moeten ze verzet plegen, opkomen voor jezelf heet dat). En het is zo extreem verwarrend dat men er uitgerekend in de geestelijke gezondheidszorg hele andere theorien op na houdt, zoals xe2x80x9cdat het in het belang van de client is dat er onder dwang dergelijke vernederende lichaamscontroles worden uitgevoerdxe2x80x9d, (een soort aanranding op recept), zelfs op kinderen met ontwikkelingsproblemen. Het lijkt wel alsof men in een soort beroepsblindheid totaal is doorgeschoten in beheersing. Dit kan toch niet!

In het nieuwe wetsvoorstel Verplichte Zorg is ook geen aandacht voor dit thema, alsof men de andere kant op kijkt. Het is taboe, men spreekt er niet over. En men meldt het niet (men is er uiteraard ook niet trots op). Het is de duistere kant van de psychiatrie, grote onmacht en wanhoop. Het wordt tijd dat men de dingen durft te benoemen, hoeveel pijn het onderwerp eenieder ook doetxe2x80xa6

Het moet bespreekbaar zijn, zodat men ook aan betere oplossingen kan gaan werken.

De latex handschoen is een signaal aan de politiek dat visiteren een onderwerp is als het gaat om Dwang en Drang. Ik vind het echt onaanvaardbaar, vooral bij jongeren, en dit hoort op de politieke agenda. Het mag niet doodgezwegen worden. DAAROM had ik de latex handschoenen meegenomen naar het debat.

En volgens mij is het juist nu nog steeds hard nodig dat we protesteren tegen visitatie, want doorgaans mijdt men het onderwerp liever, en dan verandert er niks, dan blijft het ongeregistreerd, onerkend, en onopgemerkt, en dat geeft vreselijk lijden aan de clixc3xabnt. Er zijn wel degelijk grenzen aan het toelaatbare.

Ik ben me nu aan het beraden op vervolgacties tegen lichaamscontrole/visitaties in de GGZ.

Terug naar het debat:

De onverwachte confrontatie bij binnenkomst, over de xe2x80x9cgriezeligexe2x80x9d latex handschoenen gaf mij een vreemd gevoel, en ik zat die middag iets minder makkelijk op mijn stoel.

Ik heb gedurende de eerste themaxe2x80x99s alleen geluisterd, want ik was gevraagd om bij thema 3 (Dwang en Drang) een bijdrage te doen, en na de confrontatie bij binnenkomst begreep ik eigenlijk niet meer wat ze dan van mij verwachtten, wat mijn bijdrage zou moeten zijn aan dit debatxe2x80xa6 Ik heb altijd een goede relatie gehad met het LPGGZ, dus ik wilde ze ook niet voor de voeten lopen. Maar waarom hadden ze me dan uitgenodigd, als mijn acties niet gewaardeerd worden? Ik vond het vreemd en wist niet zo goed wat ik ermee moest.

Ik heb me eigenlijk beperkt tot goed luisteren, aantekeningen maken, en ik ben alleen bij thema 3 Dwang en Drang even aan het woord geweest. Het was heel erg jammer dat er veel te weinig tijd was om over Dwang en Drang te praten, omdat de voorgaande themaxe2x80x99s uitgelopen waren. Uiteindelijk zijn er maar enkele minuten aan het onderwerp besteed, en de debatleiding was ook niet optimaal. Er werden eerst opmerkingen vanuit de zaal verzameld, en vervolgens kreeg elke partij slechts 15 seconden (!!) om erop te reageren, omdat we al in de pauzetijd zaten. Dat was echt chaotisch en deed geen recht aan het onderwerp. De korte oneliners vlogen in het rond, en niemand kon nog bijhouden welke partij nou wat zei. De zaal wilde vervolgens ook niet stemmen over dit thema, omdat er te weinig informatie was, en de organisatie besloot vervolgens dat de pauze begon.

Ik vond het tegenvallen dat dit onderwerp ingekort en afgekapt was. Maar ja, het is zoals het is. Ik besloot me verder maar op de achtergrond te houden en dat heb ik ook gedaan.

Ook het laatste thema over Eigen regie, Herstel en Ervaringsdeskundigheid viel weg ivm tijdgebrek. De andere themaxe2x80x99s van de middag waren: Eigen Bijdrage, Bezuinigingen, Jeugdzorg en Participatiebeleid. Dat waren vooral stelseldiscussies over financiering en systematiek, maar de meer zorg-inhoudelijkere themaxe2x80x99s zoals Dwang en Herstel zijn helaas xe2x80x9cwegbezuinigdxe2x80x9d vanwege tijdgebrek. 

Het debat zelf was verder wel levendig. De vertegenwoordigers van de politieke partijen gingen onderling stevig in discussie, en gaven zo goed mogelijk antwoord op de vragen vanuit de zaal. Ik vond wel dat er vrij veel psychiaters, voorzitters en andere boboxe2x80x99s aan het woord kwamen, en ik vond zelf dat dat een beetje ten koste van het clienten- en familieperspectief ging. Maar toch was het wel een echt interessante middag.

Ik had gehoopt om nu een soort overzicht te kunnen maken, van de standpunten en visies van verschillende politieke partijen rond het thema Dwang en Drang, maar helaas is dat dus niet mogeli
jk, omdat dit niet over het voetlicht is gebracht. Dat vind ik echt jammer.

De debatmiddag was dus anders dan ik had verwacht, en ik voelde me niet echt op mijn plek daarzo. Maar ach, zo is het nu eenmaal. Ik blijf gewoon actievoeren op mijn eigen manier. En ik heb vandaag in ieder geval wel weer een punt kunnen maken van dwangtoepassing in de GGZ, dus: missie volbracht, al is het met een beetje een vreemde nasmaak. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s