Gastcollege Avans Hogeschool Breda

Op dinsdagmiddag 23 februari 2010 ging ik naar Breda voor een gastcollege vanuit clientenperspectief aan Avans Hogeschool, Sociale Studies. Een groep van ca 15 deeltijd studenten Sociaal Agogisch Werk volgden het IP Dwang en Drang en ik was uitgenodigd als ervaringsdeskundige om mijn verhaal, mening en visie te delen met de studenten.

Ik was redelijk zenuwachtig vooraf, maar het ging helemaal goed. Ik heb over mijn negatieve ervaringen met dwang verteld, en ook positieve ervaringen en alternatieven voor dwang benoemd. Ook heb ik een toelichting gegeven op de projecten Dwang en Drang die in veel instellingen draaien. Eveneens kwamen meer algemene elementen zoals vooroordelen, uitsluiting, rechten en levenskwaliteit aan bod. Ik voelde betrokkenheid en bewustwording onder de studenten, die allerlei vragen stelden, o.a. over situaties die ze in de praktijk ervaren hadden.  Het was een interessant kringgesprek, waarbij geconcludeerd werd dat er nog veel zou moeten veranderen in het hele systeem van de zorg.

Het duurde ca anderhalf uur en na afloop vroeg de docent of ik bereid zou zijn om dit vaker te doen, ook voor voltijd studenten. Misschien was er zelfs een mogelijkheid om mijn bijdrage als ervaringsdeskundige in het structurele programma van de opleiding te brengen. Dat lijkt mij een goed idee. Studenten zijn immers de toekomst, en ik vind het belangrijk dat ze goed gexc3xafnformeerd worden over de knelpunten in de GGZ. Het was een fijne middag.

Overige activiteiten en mededelingen:

Ik ben onlangs bestuurslid geworden van de Stichting Johannes van Duuren-prijs. De Johannes van Duurenprijs is een prijs voor verpleegkundigen en teams die uitblinken in het terugdringen van dwangtoepassing inde GGZ. Ik zat al enkele jaren in de jury van de  Johannes van Duurenprijs, en ik ben gevraagd voor de functie van algemeen bestuurslid, om het clientenperspectief ook in het bestuur te vertegenwoordigen.  Inmiddels is de oprichting van de officixc3xable Stichting Johannes van Duurenprijs een feit.

Sinds enkele maanden is een stagiaire actief voor Actiegroep Tekeer tegen de isoleer! / Stichting Mind Rights. Lotte Boschman, eerstejaars SPH-student van HAN hogeschool in Nijmegen ondersteunt ons bij het opzetten van een Supportgroep, die is bedoeld om het contact met onze achterban uit te breiden.

Op zondagmiddag 28 maart zal de eerste kennismakings-bijeenkomst van de Supportgroep plaatsvinden in Eindhoven, bij Burgers aan de Hertogstraat.

Meer informatie over deze xe2x80x9cOnt-Moetingxe2x80x9d op 28 maart volgt nog.

Ik ben uitgenodigd om op maandag 29 maart op het Stadhuis in Eindhoven, om met de Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel, en wethouder Hans-Martin Don te komen praten over mijn visie op de rechtspositie van jonge GGZ clienten en mijn ideen mbt het Eindhovens Model. Ik verheug me op deze ontmoeting, en ik hoop dat er een concrete start gemaakt kan worden met een pilot van het Eindhovens Model (EigenKrachtConferentie in de GGZ)

De jaarbalans 2009 laat nog even op zich wachten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s