20 jarig bestaan van de Rechten van het Kind

Vandaag bestaat het Universele Verdrag van de Rechten van het Kind 20 jaar.

Maar wat valt er te vieren? Er zijn nog steeds ca 500 kinderen die momenteel nog onterecht in de jeugdgevangenis zitten terwijl ze op de wachtlijst staan voor jeugdzorg. De overheid doet nu net alsof dit een xe2x80x9ctijdelijk organisatorisch foutjexe2x80x9d is, maar is dat wel zo?

Ik herinner me namelijk van mijn eigen opname uit 1994 (toen was ik 16) dat er geen plaats was in een jeugdafdeling, en daarom kwam ik tijdelijk op een gesloten afdeling voor volwassenen. Dus 15 jaar geleden waren er ook al wachtlijsten. Het lijkt dus eigenlijk alleen maar erger geworden te zijn.

Kinderen van nu worden ten tijde van een acute crisis xe2x80x9copgevangenxe2x80x9d in jeugdgevangenissen, en moeten dan meedoen mee aan het dagprogramma tussen de delinquenten. Er is dus feitelijk geen verschil met xe2x80x9cstrafxe2x80x9d. Hoe leg je dat uit aan een kind? Welke les leert een kind van zoxe2x80x99n bejegening? Het is namelijk blijkbaar zo dat een kind gestraft wordt wanneer hij/zij psychische problemen heeft. En als je onterecht, onschuldig, zonder juridische grondslag in een cel terechtkomt en men zegt dat dat xe2x80x9cgoedxe2x80x9dvoor je welzijn is, dan voel je je echt onbegrepen. Dan vervliegt alle hoop op een normale leven in een normale wereld, want alle ethische basisprincipes worden in een klap van tafel geveegd.

De vernederende visitaties (onderzoek van het lichaam, soms onder dwang) zijn enorm traumatiserend voor een kind dat in de puberteit is, en zoekend is naar zijn/haar eigen identiteit terwijl hij/zij al zoveel problemen heeft, en aan allerlei veranderingen onderhevig is. Als nota bene een gediplomeerde opvoeder c.q. voorbeeldfiguur dusdanig onnadenkend en kortzichtig te werk gaat, en onschuldige kinderen visiteert en verplicht binnen houdt, dan valt de hele wereld uit elkaar.

Toen ik zelf langdurig in een isoleercel zat, en ook gevisiteerd werd vanwege mijn psychische nood, was ik ook radeloos omdat ik er geen snars van begreep. Waar waren die mensenrechten dan? Ik was ook een Kind, minderjarig, niet crimineel. Hoe kan de wereld nou zo tegenstrijdig zijn? Elk kind is kwetsbaar, en heeft respect, steun en opbouwende feedback nodig. En opsluiting valt toch binnen de definitie van kindermishandeling? Dat weet men toch allang. Het is onbegrijpelijk en verwarrend, en kinderen worden daar zeker niet beter van, in geen enkel opzicht.

Het is werkelijk hartverscheurend om te weten dat er nog steeds kinderen opgesloten en gevisiteerd worden, terwijl men openlijk pretendeert dat de Rechten van het Kind in Nederland gewaarborgd zijn. Wij weten wel beter. Er zijn veel kinderen die hun basisrechten moeten ontberen.

De overheid heeft jaren geleden beloofd dat het opsluiten van jongeren zonder strafblad in jeugdgevangenissen, per 2010 voorbij zou zijn. Maar behalve deze uitspraak is er de afgelopen jaren niets gebeurd. Elk jaar opnieuw zaten er honderden, zelfs duizenden kinderen in de gevangenis terwijl ze daar niet hoorden. Het is werkelijk nauwelijks te bevatten de overheid hier zo weinig aan doet, en deze schandalige en pedagogisch-onverantwoorde situatie onnodig lang laat voortbestaan.

Nu zijn er nog ca 5 weken te gaan voor 2010, en opeens horen we geluid. De overheid zal 4 jeugdgevangenissen in het midden/noorden van het land gaan xe2x80x9cre-organiserenxe2x80x9d om er zorginstellingen van te maken. In hetzelfde gebouw wordt hetzelfde personeel dan xe2x80x9comgeschooldxe2x80x9d om over 8 weken hun werk onder een andere titel uit te voeren.

Echter, het is bekend dat een instellingscultuur niet zomaar veranderd (dat blijkt o.a. ook weer uit Projecten Dwang en Drang). Het is dus ronduit een slecht plan om hetzelfde personeel aan te houden, omdat er een groot risico is dat de ingesleten gevangenis-routines van de medewerkers niet doorbroken worden. Ook is de infrastructuur van de gevangenisgebouwen niet gastvrij genoeg voor het opbouwen van echte goede contacten. Dit is dus geen echte oplossing. Dit is afschuwelijke struisvogelpolitiek!

Natuurlijk moeten we de overheid serieus nemen als ze iets toezeggen, maar dit lijkt nergens op. In de afgelopen 15 jaar zijn de kwetsbaarste kinderen van de samenleving van de wal in de sloot geraakt. Ik vraag me dus af wat er vandaag te vieren valt in Nederland..

De jeugd is de toekomst. Laten we de verjaardag van de Rechten van het Kind daarom gebruiken om ons te bezinnen op de toekomst, en echte oplossingen uitwerken om de Rechten van het Kind in Nederland te waarborgen. Feestvieren kan daarna.

Zie ook de video Mensjesrechten (IKON), aflevering van 17-11-2009:  Yasmina

Opgesloten kind ‘Yasmina’ (15) zit al drie maanden in een Justitixc3xable Jeugdinrichting om haar uit handen van een loverboy te houden. Paradox: zij zit in een gesloten instelling, haar loverboy loopt vrij rond. ‘Yasmina’ wacht op overplaatsing naar Gesloten Jeugdzorg. Het is de vraag of ze daar wxc3xa9l de juiste behandeling kan krijgen. Er is nog steeds geen onderzoek gedaan naar een adequate behandeling voor haar. Tot die tijd is ‘Yasmina’ in afwachting en wordt ze na ieder bezoek van haar ouders gevisiteerd. Nederland heeft xc3xa9xc3xa9n van de hoogste aantallen minderjarigen in detentie van heel Europa. Per 1 januari 2008 is de nieuwe wet Gesloten Jeugdzorg in werking gegaan. Deze schrijft voor dat per 1 januari 2010 alleen nog jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd in een Jeugdgevangenis mogen worden geplaatst. Jongeren die om andere redenen een ‘machtiging gesloten jeugdzorg’ hebben – zoals ‘Yasmina’ en andere meiden die in de greep zitten van een loverboy – moeten vanaf die datum in Gesloten Jeugdzorg zitten. Artikel 37(lid b) Kinderen in detentie: Opsluiting van een kind mag alleen als uiterste maatregel en dan zo kort mogelijk.

Iedere aflevering van Mensjesrechten staat xc3xa9xc3xa9n kind centraal, van wie hier in Nederland, dus als het ware pal voor onze ogen, de rechten worden geschonden.

Meer informatie over de serie Mensjesrechten op http://weblogs.hollanddoc.nl/mensjesrechten/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s