High Care en "zorggevangenissen"

Woensdag 4 november was er bij het clientenbelangenbureau van de GGzE een bijeenkomst over High Care met onderzoekster Yolande Voskes. Dat was interessant.

Wat is High Care? Bij de GGzE in de organisatie wordt High Care gezien als een intensivering van de zorg over de hele linie. De zorg zal dus op alle afdelingen beter moeten worden, meer gericht op preventie, beter op maat, effectiever en plezieriger, want daardoor neemt de kans op incidenten af. Ook komt er een crisis-consultatie-team, dat bij oplopende spanningen opgeroepen kan worden, om het verpleegkundig team te helpen de situatie goed te hanteren. NB dit is dus geen separatieteam of knokploeg, maar is bedoeld voor constructieve reflectie en bemiddeling door speciaal getrainde experts.

Ook komt er een High Care unit, met slechts 4 bedden, en daar zullen xe2x80x9cmensen die vanwege een crisis echt even uit de groep moetenxe2x80x9d intensieve zorg krijgen. De High Care-unit wordt dus een gespecialiseerde afdeling om gevaarlijk gedrag xe2x80x98professioneel te behandelenxe2x80x99 en te werken aan herstel en rust.

As. maandag 9 november ga ik weer naar de GGzE, want dan is er een minisymposium over High Care, inclusief een werkbezoek aan 3 afdelingen voorafgaand aan het symposium. Dat lijkt me erg interessant.

Een van de themaxe2x80x99s die ons als clientenbelangenbureau op het hart ligt is het betrekken van de Forensische zorg (TBS) in de huidige investeringen in het verbeteren van de zorgkwaliteit. Ook in de Forensische Zorg moet er nog veel verbeteren, want ook daar is de bejegening van clienten cruciaal voor constructieve zorg. Maar zeker in de TBS-sector ligt de nadruk zwaar op beheersing, waardoor er vaak een sfeer van strijd hangt en zorg niet mogelijk is. Clienten komen maar moeizaam uit de TBS, en hebben dan vaak grote aansluitingsproblemen op andere vervolgafdelingen, zoals reguliere GGZ, of in de maatschappij.

Na afloop van de bijeenkomst zijn we met een paar man gaan lunchen, en daarna zijn we langs de nieuwbouw van de Forensische Zorg gelopen. In de volksmond wordt deze zogeheten xe2x80x9cWoenselse Poortxe2x80x9d al Jurassic Park genoemd, want de ingang bestaat uit 4 meter hoge tralie hekken, waardoor zowel clienten als personeel door naar binnen moeten. De ingang straalt beheersing uit, en dat zal zeker een negatieve invloed hebben op de dagelijkse gang van zaken, en de interactie tussen clienten en personeel. Het ziet er heel erg onvriendelijk uit. De 4 meter hoge hekken staan om het hele gebouw, met schrikdraad bovenin, en tot mijn grote schrik en verbazing komt de KIB (Kliniek voor Intensieve Behandeling) ook achter deze hekken, terwijl de KIB gewoon bij de GGZ hoort. We zien hier dus letterlijk hoe de juridische vleugel de GGZ aanvreet, en hoe beheersing het overneemt van de zorg. Ik vind het vreselijk dat men de KIB zo achter dat hek zet. Ik heb zelf op de KIB gezeten, ruim 10 jaar geleden, en het was juist mijn redding dat het niet zo beheersmatig was ingesteld. Juist vanwege de openheid zag ik weer een kans om te gaan leven. Dat lijkt nu dus verloren in de nieuwbouw. Echt vreselijk, en ronduit belachelijk dat dit plan xc3xbcberhaupt is goedgekeurd voor uitvoering. Laat de KIB vrij!!!!!

Het lijkt erop dat er bij de GGzE aan de ene zijde wordt gexc3xafnvesteerd in kwaliteitsverbetering van de GGZ, maar dat er langs de andere kant een uitbreiding plaatsvindt van de forensische zorg waardoor het netto aantal beheersmaatregelen op het terrein dus niet afneemt. Ook ziet het ernaar uit dat de moeilijkste patixc3xabntengroep, nl. die met de meeste problemen in de omgang, nu ondergebracht zullen gaan worden in een TBS-vleugel, zonder dat ze TBS hebben. Men zegt dan dat het gebouw een andere naam heeft, en daarom geen TBS is, maar in de praktijk zal het weinig verschil maken. Voor clienten is dit werkelijk onverteerbaar.

Dit bracht ons op het volgende punt. Er zijn nog steeds ca 500 kinderen die momenteel nog onterecht in de jeugdgevangenis zitten terwijl ze op de wachtlijst staan voor jeugdzorg. (wij voeren hier al jaren actie tegen, met name ook tegen de vernederende visitatie-onderzoeken). De overheid heeft beloofd dat dit in 2010 voorbij zou zijn. Er is jarenlang niets gebeurd. Nu zijn er nog ca 8 weken te gaan, en opeens horen we geluid. De overheid zal 4 jeugdgevangenissen in het midden/noorden van het land gaan xe2x80x9cre-organiserenxe2x80x9d om er zorginstellingen van te maken. In hetzelfde gebouw wordt hetzelfde personeel xe2x80x9comgeschooldxe2x80x9d om over 8 weken hun werk onder een andere titel uit te voeren. Het is bekend dat een instellingscultuur niet zomaar veranderd (blijkt o.a. ook weer uit Projecten Dwang en Drang). Het is dus ronduit een slecht plan om hetzelfde personeel aan te houden. Ook is de infrastructuur van de gevangenisgebouwen niet gastvrij genoeg voor het opbouwen van echte goede contacten. Dit is dus geen echte oplossing.

NB. In 2006 hebben wij actie gevoerd tegen jeugdvisitatie, en daarbij 1500 ondertekende latex handschoenen aangeboden als petitie aan de Tweede Kamer.

(zie http://www.youtube.com/watch?v=cXU6x34baz4 )

Daarbij suggereerden wij ook dat het vrijmaken van een paar instellingen een noodoplossing zou kunnen zijn die op zeer korte termijn kan plaatsvinden. Daar is jarenlang niets mee gedaan, ten koste van vele kinderen. De overheid zei dat ze het xe2x80x9cin 2010 opgelost zou zijnxe2x80x9d en nu blijkt dat ze werkelijk niets hebben gedaan, en alleen die noodoplossing hebben kunnen bedenken die wij al jaren geleden hadden bedacht. Dit is geen beleid! Weet je hoeveel kinderen er al getraumatiseerd zijn door deze laksheid en ondoordachtzaamheid van de beleidsmakers! Duizenden!

Het is ronduit belachelijk dat de overheid de kinderen letterlijk laat zitten. Dit KAN zo niet langer. Mijn vertrouwen in dit kabinet is helemaal op! Ze hebben NIKS gedaan voor de kinderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s