Bijeenkomst Zorgtransitie

Op dinsdag 3 november 2009, ging ik naar Utrecht, waar in de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude een bijeenkomst werd gehouden over zorgvernieuwing, onder de naam: Mensenzorg, een transitie in de zorg. (zie ook http://www.zorgtransitie.nl/arena/default.aspx) De bijeenkomst was gericht op het ontwikkelen van een visie, een agenda en dragend netwerk voor vernieuwing.

Het initiatief voor het uitwerken van deze xe2x80x9czorgtransitiexe2x80x9d is genomen door LOC-Zeggenschap in Zorg (Landelijke Organisatie van Clixc3xabntenraden van GGZ, MO enz.) en mbv subsidie is de Erasmus Universiteit betrokken bij het project. Er is inmiddels een visie-document geschreven: xe2x80x9cMensenzorg, een transitie in de zorgxe2x80x9d en er is een zestal kernthemaxe2x80x99s benoemd.

Zo kwam deze thema-bijeenkomst over Zelfredzaamheid tot stand, waarbij we probeerden de visie over xe2x80x9cduurzame, menselijke zorgxe2x80x9d helderder en concreet te krijgen door er samen over van gedachten te wisselen.

Het was dus een denktrank, en we hebben gebrainstormd over een nieuwe toekomst van de zorg. Ik kwam helaas bijna een uur te laat, omdat de trein 55 minuten vertraging had, maar ik kon gewoon aanschuiven en direct meedoen.

Er waren ongeveer 10 mensen (o.a. van Leger des Heils, LOC, Welzijn NL, ouderenzorg en alternatieve/complementaire zorg), die vanuit verschillende perspectieven meedachten over de vragen xe2x80x9cWat moet er veranderen? en hoe? Waar willen we heen?xe2x80x9d.

De sfeer was erg prettig en constructief. Er werd groot en passioneel gedacht over het vernieuwen van de zorg en er werd met een wijde, idealistische blik naar de toekomst gekeken. Alle aanwezigen wilden een meer mensgerichte zorg. We brainstormden over culturele waarden, zoals liefde en betrokkenheid. Over werkelijke zorg voor elkaar. Over wat mensen nodig hebben in het leven om gelukkig te kunnen zijn. Het moet vooral socialer en iedereen was het erover eens dat voor meer Zelfredzaamheid ook de maatschappij dient te veranderen. Het was een inspirerende bijeenkomst.

Ik vond het vreemd dat men het nieuwe VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met Beperkingen (CRPD) nog niet kende hier (zie www.un.org/disabilities), want de geschetste vernieuwde zorgvisie xe2x80x9cMensenzorgxe2x80x9d sluit daar heel erg goed op aan. Dat kan elkaar versterken. Ik heb de organisatie dus voorzien van de nodige links.

CRPD xe2x80″ Handbook for parliamentarians, waarin een handreiking voor aandachtspunten voor uitvoering van het CRPD worden gegeven. www.un.org/disabilities

Daar staat een directe link naar het volledige boek.- html en PDF versie: http://www.un.org/disabilities/default.asp?id=212

De xe2x80x9cKampala Declarationxe2x80x9d (WNUSP 2009). Een korte interpretatie van de hoogtepunten van het VN-verdrag en het standpunt van WNUSP: World Network of Users and Survivors of Psychiatry. (zie ook www.wnusp.net)

Download wnusp_kampala_declaration_2009_extended_version.doc

Eventueel, voor een meer juridische uitleg van het VN-verdrag vanuit clientenorganisaties (WNUSP & Mindfreedom Int.)

WNUSP xe2x80″ implementation manual for CRPD www.wnusp.net 
of
http://www.mindfreedom.org/as/act/inter/wnusp/un-convention/view
 
Een zeer duidelijke en sterke toelichting voor de interpretatie en implementatie van het CRPD.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s