Kleurrijk protest tegen dwang in GGZ

Kleurrijk protest tegen dwang in GGZ

Eindhoven- Op zaterdagmiddag 10 oktober werd in het centrum van Eindhoven gedemonstreerd tegen het wetsvoorstel Verplichte GGZ (vervanger van de wet BOPZ), dat het wettelijke kader voor dwangtoepassingen in de geestelijke gezondheidszorg schept.

Een kleurrijke stoet van ruim 50 personen liep met veel geluid door de straten van de binnenstad van Eindhoven om aandacht te vragen voor het groeiende besef dat dwang geen oplossing is voor psychische problemen.

Kritiek op wetsvoorstel Verplichte GGZ

xe2x80x9cHet wetsvoorstel Verplichte GGZ bekijkt, net als de wet BOPZ, voornamelijk of voldaan is aan de voorwaarden voor onvrijwillig ingrijpen, maar doet tekort aan de inzichten en alternatieven die de laatste jaren ontwikkeld zijn in de GGZ sectorxe2x80x9d. Dat zegt Jolijn Santegoeds, organisator van de protestactie en initiatiefneemster van de actiegroep Tekeer tegen de isoleer.

xe2x80x9cHet is inmiddels bekend dat effectieve psychosociale zorg bestaat uit een persoonlijke benadering, waarbij het maken van contact en het opbouwen van een vertrouwensrelatie door openheid en een respectvolle bejegening centraal staan. Enerzijds subsidieert de overheid projecten tegen dwang in de psychiatrie. Anderzijds wil ze met het wetsvoorstel Verplichte GGZ dwangtoepassing verruimen. Dat is tegenstrijdig en er wordt hier een grote kans op vernieuwing en verbetering gemist. Daarom protesteren wijxe2x80x9d

Tegenvoorstel xe2x80x9cEindhovens Modelxe2x80x9d

Santegoeds zat als ervaringsdeskundige in de klankbordgroep voor het nieuwe wetsvoorstel. Maar met haar kritiek en alternatieven is, zegt ze, niets gedaan. Ze deed een tegenvoorstel voor de nieuwe wet onder de naam xe2x80x9cEindhovens Modelxe2x80x9d (Santegoeds komt uit Eindhoven). Het Eindhovens Model is een dialoogprocedure, gexc3xafnspireerd door de EigenKrachtConferentie, waarbij de omgeving actief betrokken wordt bij ondersteuning van de patixc3xabnt en het voorkomen van dwang.

De protestactie van zaterdag had als doel om de discussie over het wetsvoorstel aan te zwengelen en om alternatieven, zoals het Eindhovens Model onder de aandacht te brengen.

Mensenrechten

xe2x80x98Ont-moetenxe2x80x99 staat op een van de spandoeken en dat is volgens Santegoeds de kern van de actie. xe2x80x9cNederland heeft het nieuwste VN-verdrag inzake de rechten van personen met beperkingen ondertekend. Volgens dit verdrag heeft iedereen recht op keuzevrijheid en zelfbeschikking, dus ook psychiatrische patixc3xabnten. Het gevaarscriterium mag geen grond zijn voor dwangbehandeling van psychiatrische patixc3xabnten. Anders is sprake van discriminatie, of zelfs marteling.xe2x80x9d

Door de protestactie tegen dwangtoepassing in de GGZ te laten samenvallen met de Internationale Dag van de Geestelijke Gezondheid (10 oktober) wil Actiegroep Tekeer tegen de isoleer! de aandacht vestigen op fundamentele mensenrechten van psychiatrische patixc3xabnten.

Actie_mindrigts_2009_304_2

Actie_mindrigts_2009_290

Actie_mindrigts_2009_183

Meer informatie over Actiegroep Tekeer tegen de isoleer! is te vinden op www.mindrights.nl 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s