Dag 1 – congres over geweld in psychiatrie

In congrescentrum de Meervaart in Amsterdam vindt het xe2x80x9c5th European Congress on Violence in Clinical Psychiatryxe2x80x9d plaats. Vandaag was dag 1. Ik kon erheen, na veel emailtjes, kreeg ik korting, en toen vond ik een sponsor (dankjewel!!). Ik ben er dus vandaag heen geweest en er was zelfs een tafel voor mij klaargezet. In onze kraam zit een roze pluche konijn in een hokje, met prikkeldraad, en daarnaast ligt een bos worteltjes op lekker groen gras. Helaas, het konijn kan er niet bijxe2x80xa6

De opening van het congres bestond uit wat inleidende welkomstwoordjes. Daarna kwam Keynote 1 van prof Sheilagh Hodgins (UK) over schizofrenie en het risico op (ernstige) geweldsincidenten. Het waren vooral veel cijfers waarbij geweld en/of schizofrenie waren gerelateerd aan leeftijd, geslacht, gedragsproblemen in de jeugd, achterstanden enz. Ik vind dat soort onderzoeken eigenlijk niks, want wat heb je eraan? Ik geloof niet in labeltjes en voorspelbaarheid van mensen. Dat was dus iets minder inspirerend dan ik gehoopt had, en er leek wat weinig gevoel bij te zitten.

Keynote 2 maakte dat wel weer goed. Dr. David Colton (Virginia, USA) begon zijn verhaal met een persoonlijk voorbeeld, en noemde vervolgens een citaat van Philippe Pinel uit de vorige eeuw, wat inhield dat xe2x80x9ceen oppasser zijn patixc3xabnten niet mag slaan, of dwangmiddelen mag toepassenxe2x80x9d. Helaas is deze oude wijsheid van Pinel op de achtergrond geraakt, en accepteert men nog steeds het gebruik van dwang, waarschijnlijk deels door de medicijnenlobby en andere aspecten. Maar zonder filosofie of geloof in het afschaffen van dwang is er geen structuur en leiding, en charismatisch leiderschap is daarom nodig voor het terugdringen van dwang. Twijfels en verzet moeten weg voor een cultuuromslag van controle naar inclusie. Naar aanleiding van zijn studie naar de reductie van separaties in de kinder- en jeugdpsychiatrie is er een checklist om de bereidheid tot vermindering van separaties in kaart te brengen en een goed reductie-programma te ontwikkelen, want succes is de beste stimulans.

Keynote 3 was van Kevin Ann Huckshorn over de preventie van separaties en dwangmiddelen. Zij sprak over een omslag in de zorg waarbij herstel centraal is komen te staan. Ze benoemde kernstrategiexc3xabn voor leiderschap om een overgang of cultuuromslag mogelijk te maken, zoals doelstellen, betrekken en evalueren. Ook zijn er veelbelovende methodes om dwangtoepassingen te verminderen, zoals een taskforce, onderzoek en besprekingen en gevoelsbenadering.

De eerste workshop die ik in de middag volgde ging over PTSD (Post Traumatisch Stress Syndroom) en PICUxe2x80x99s (Psychiatric Intensive Care Units). PTSD komt ook voor bij hulpverleners na een geweldsincident, en als Beste Oplossing om PTSD te voorkomen, dient het welzijn en de veiligheid van het slachtoffer/de hulpverlener centraal te staan na het incident. Erover praten kan helpen, maar zet degene niet onder druk. Ook bij psychiatrische patixc3xabnten in een crisis, in PICUxe2x80x99s dient het welzijn en de veiligheid, ditmaal van de client, centraal te staan. Ook blijkt dat escalaties vaak voortkomen uit situaties die niet voor iedereen even helder en duidelijk zijn.

In de laatste workshop sprak E. Lovestad (Noorwegen) over TMV-SAK, een methode die is ontworpen door clienten. In een crisis kan de positionering van hulpverleners tov de patient heel veel uitmaken. Een harde houdgreep, of een stevige maar zorgzame hand op je schouder..het is een groot verschil. Het is belangrijk dat iedereen zich veilig voelt en de persoonlijke ruimte heeft. Door trainingen krijgt de staf meer (zelf)vertrouwen en kennis, en waardoor escalaties eerder en beter opgevangen kunnen worden.

Ik ben weggegaan bij de laatste presentatie, van J. Tam uit Hong Kong, want die had teveel houdgrepen in zijn cursus xe2x80x9cAgression Managementxe2x80x9d. Verder was het wel een mooie lange dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s