Bijzonder

Vandaag was weer een bijzondere dag in een bijzondere Week van de Psychiatrie.

Vanmorgen heb ik deelgenomen aan een voorlichtende bijeenkomst over Dak- en Thuislozen in de Raadszaal van het Stadhuis, georganiseerd was door Martin en andere studenten van Sociale Studies van Fontys Hogescholen, Eindhoven. De bijeenkomst bestond uit een 4/5 Havo klas en verschillende voormalig dak- en thuislozen, waaronder ik. De vooroordelen naar dak- en thuislozen smolten weg als sneeuw voor de zon. En het was ook erg leuk en zinnig om te doen. Een goed gevoel dus. Daarna kregen we een lunch van broodjes en fruit, door de havo-leerlingen verzorgd voor de voormalige dak- en thuislozen. De resterende broodjes zijn vervolgens door de havo-leerlingen naar de daklozenopvang gebracht, alvorens verder te gaan met een stadswandeling met tekst en uitleg van de ex-daklozen. Na de lunch ben ik echter achtergebleven op het Stadhuis voor de tweede conferentie van die dag.

sxe2x80x99Middags was de Multiloog over veiligheid en crisis in de gemeente Eindhoven, met vertegenwoordigers van de GGzE ,  clienten- en familie-verenigingen, politie, een woningbouwvereniging, NEOS (nachtopvang), Novadic (verslavingszorg) en namens de gemeente de SP-wethouder Hans Martin Don. De Multiloog-bijeenkomst werd voorgezeten door Bram Bakker, psychiater van de Geestgronden. Ik was ook speciaal uitgenodigd.

Het was een pittige multiloog, waarbij wel eens een knuppel in het hoenderhok belande. De stelling: Er moeten minder plichten voor verpleging komen en minder rechten voor de client , raakte mij enorm en ik raakte bovendien ook gexc3xabmotioneerd omdat een psychiater van de GGzE opmerkte dat het klachtrecht van clienten ingeperkt moet worden, want die dienden volgens hem toch steeds ongegronde klachten in.xe2x80xa6 Wat een vreselijke opvatting. Daar gaan mijn haren recht van overeind staan, en ik heb me toen uiteraard dus ook verweerd tegen die stelling. De hele verdere bijeenkomst was het snijvlak van de wij-zij-cultuur voelbaar, maar die spanningen hebben het overleg niet zozeer gehinderd, als wel de discussie gevoed. Het was goed om de confrontatie aan te gaan. De Multiloog over veiligheid was grensverleggend en blikverruimend, doordat zoveel disciplines om de tafel zitten en in de volle breedte tegen het probleem kunnen aankijken.

Maar het hoogtepunt van vandaag is wel dat ik ingeseind werd toen Agnes Kant (SP 2e Kamerlid) spontaan op het stadhuisplein in Eindhoven opdook. Ik heb haar in haar auto op de valreep een kersvers exemplaar van het anti-separeerboekje Open Deuren kunnen geven, en ik heb haar daarbij uitgenodigd om met mij een gesprek aan te gaan. Ik hoop dat we daadwerkelijk een persoonlijke ontmoeting over het onderwerp psychiatrie kunnen realiseren. Een mooie gedachtexe2x80xa6

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s