Verslag van de handschoenen actie 5 december in Den Haag

Verbied jeugdvisitatie NU!

Handschoenentweedekamerbd_2
foto Harmen de Jong, Brabants Dagblad

Op 5 december 2006, op het Plein tegenover de Tweede Kamer in Den Haag demonstreerden zo ’n 20 jongeren tegen visitatie van onschuldige kinderen. Met een lange waslijn vol rubberen handschoentjes, een slagwerkband (Rhythms of Resistance) en spandoeken met teksten als – GGZ: Geen Gevangenis maar Zorg- werd er een duidelijk protest neergezet tegen het gevangenisregime waaronder de 1200 kinderen vallen, die vanwege wachtlijsten van Jeugdzorg, via een noodplaatsing in een jeugdgevangenis zijn geplaatst.

De petitie werd binnen in de Tweede Kamer in ontvangst genomen door de voorzitter en enkele leden van de Vaste Kamercommissie VWS.

Tekeer tegen jeugd-visitatie

05-12-2006 xe2x80xa2 Vandaag werd er tussen 12.00u. en 14.15u. in Den Haag actie gevoerd tegen het visiteren van kinderen die jeugdzorg nodig hebben. De afgelopen weken verzamelden de actiegroep ‘Tekeer tegen de isoleer’ latex handschoenen met handtekeningen. Dit sprekende symbool werd vervolgens vandaag aangeboden aan de Tweede Kamercommissie VWS.

Kindisoleerdemo9_2 Kindisoleerdemo6_2

Jolijn Santegoeds (28) is initiatiefneemster van ‘Tekeer tegen de isoleer’ en staat hier links op de foto.

Kindisoleerdemo7_2 Kindisoleerdemo5_1

Jolijn Santegoeds (28) is initiatiefneemster van ‘Tekeer tegen de isoleer’. "Het gaat helemaal mis met de jeugdhulpverlening", aldus Santegoeds.

"Vanwege de wachtlijsten voor behandelplaatsen in de jeugdpsychiatrie worden kinderen en jongeren die niet langer thuis kunnen wonen, tijdelijk in een jeugdgevangenis geplaatst, maar ze worden niet uitgezonderd van het gevangenisregime. Dat houdt in dat deze kinderen na elk contact met de buitenwereld een vernederende visitatie (onderzoek in de lichaamsholten) moeten ondergaan.

Kindisoleerdemo4_1 Kindisoleerdemo8_1

Deze wachtlijstjongeren hebben niets misdaan, maar zijn vanwege allerlei soorten problemen uit huis geplaatst en hebben vaak specialistische zorg nodig. Ten tijde van een crisisplaatsing worden deze kinderen onterecht in de gevangenis geplaatst en worden ze feitelijk gestraft voor hun problemen."

Kindisoleerdemo2_1 Kindisoleerdemo3_2 

foto’s gemaakt door Rood, jongeren in de SP.

Kindisoleerdemo_1

Advertenties

3 gedachten over “Verslag van de handschoenen actie 5 december in Den Haag

  1. Mooi initiatief. Ben ook zeer tegen het beleid dat gevoerd wordt op dit gebied. Kinderen horen niet achter tralies. En visitatie van misbruikte kids in al helemaal te gek voor woorden.

  2. Ik las pas net over de actie met de latex handschoenen. Ben meteen eens op internet gaan kijken. Om eerlijk te zijn schrok ik er behoorlijk van. Je weet wel dat er veel mis is, maar hier had ik nog nooit van gehoord! Sexueel misbuikte en getraumatiseerde kinderen met een handschoen binnengaan. Het is een misdaad op zich…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s