Omsingelingsactie Binnenhof

Op zaterdag 24 september 2005 vond de Omsingeling van het Binnenhof in Den Haag plaats. Deze protestactie tegen het kabinet Balkenende 2 werd georganiseerd door Platform Keer het tij.
Tekeer tegen de isoleer! was er ook bij onder de leus:

Maak GGZ beter: Geen cel maar Zorg

Actiegroep Tekeer tegen de isoleer! heeft zich aangesloten bij Platform Keer het tij, om o.a. de volgende redenen;

Wij geloven erin dat het waarborgen van goede geestelijke gezondheidszorg een overheidstaak is, daarom vinden wij dat de overheid moet ingrijpen en de zorg-tekorten in de GGZ moet oplossen.
Wij vinden dat we moeten opkomen voor elkaar en z.s.m. weer op de barricaden tegen de privatisering van GGZ, gezondheidszorg, onderwijs en andere publieke voorzieningen.

Wij willen dat er meer geinvesteerd wordt in goede begeleiding van de clienten. Zorg is aandacht.
Meer personeel is meer aandacht en dus meer mogelijkheden.

Bovendien vinden wij dat er meer gedaan moet worden aan emancipatie van psychiatrische patienten en het doorbreken van vooroordelen en taboes over psychiatrie in de samenleving. Vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg kan alleen in een solidaire samenleving, waar alle mensen gerespecteerd worden, en waar de zwakkeren niet wegens afwijkend gedrag of een hulpvraag buiten de samenleving geplaatst worden (met een stigmatiserende diagnose, of letterlijk in een isoleercel). Wij willen een samenleving waarin mensen niet afgerekend worden op hun tekortkomingen (geen eigen bijdragen voor zorg, medicatie etc.) Wij willen een goede sociale basis voor iedereen (gezondheidszorg, inkomen, onderdak etc.) waarbij iedereen zich welkom voelt als mens in onze maatschappij en zich op een passende manier kan ontplooien in de samenleving.

Wij willen tevens af van de centrale rol van de farmaceutische industrie in de hulpverlening. Het winstoogmerk van de geneesmiddelen-industrie die voor alles een pilletje wil uitvinden leidt tot het streven naar maximale productie, waardoor ook maximale en onnodige consumptie van medicijnen nagejaagd wordt door reclames, bonussen, korting etc. Dit zijn kwalijke effecten van het kapitalisme/neoliberalisme en is zeer schadelijk voor de mens en ook het milieu.
Dit kan zo niet langer.
Wij denken dat de overheid een andere koers dan de huidige zou moeten volgen om de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg tot een acceptabel nivo te brengen. Wij geloven in solidariteit en volgens ons zit dat niet in de agenda van dit kabinet BII.

Daarom is Actiegroep Tekeer tegen de isoleer! aangesloten bij Platform Keer het Tij.

Plaats een reactie